Erektil dysfunksjon: den nye sykdommen i det 21. århundre. dets bakgrunn, dens årsak, dets kur. 5 ting du trenger å vite

Erektil dysfunksjon (ED), også kjent som impotens, er en type seksuell dysfunksjon som er preget av manglende evne under seksuell aktivitet til å produsere eller opprettholde ereksjon av penis. ED kan ha psykologiske effekter, da det kan være relatert til problemer i forhold og selvbilde.

I omtrent 80% av tilfellene kan en fysisk årsak identifiseres

Disse inkluderer hjerte- og karsykdommer, diabetes mellitus, nevrologiske problemer som prostatektomioppfølging, hypogonadisme og bivirkninger av medisiner. Psykologisk impotens er der, på grunn av tanker eller følelser, ereksjon eller penetrering mislykkes; dette er noe mindre vanlig; rundt 10 prosent av tilfellene. Det er en sterk respons på placebo terapi i mental impotens. For andre ereksjonsforstyrrelser, for eksempel priapisme, brukes ikke erektil dysfunksjon.

Behandling innebærer å behandle de underliggende årsakene, endringene i livsstil og psykososiale problemer

En farmakologisk behandlingsforsøk med en PDE5-antagonist, for eksempel sildenafil, kan brukes i mange tilfeller. I noen tilfeller kan omsorg inkludere innsetting av prostaglandinpellets i urinrøret, injeksjon i penis av glattmuskelavslappende midler og vasodilatorer, en penisprotese, en penispumpe eller rekonstruktiv vaskulær kirurgi. Det er mennenes vanligste seksuelle problem.

Erektil dysfunksjon er veldig vanlig, og som menn blir eldre blir den mer vanlig.

En australsk undersøkelse viste at det er ereksjonsproblemer med minst en av fem menn over 40 år og omtrent en av ti menn var absolutt ikke i stand til å få ereksjoner. Risikoen for å utvikle erektilproblemer øker med hvert økende tiår.

Det er en komplisert prosess å få ereksjon

Det er to rør som løper langs penisens lengde med svampete vev. Denne svampete overflaten er omgitt av et sterkt, fibrøst, delvis elastisk ytre skall. Det svampete vevet er ordnet på en slik måte at mer blod kan samles i penis når det aktiveres av nervene. Deretter komprimerer venene som går gjennom penisens ytre kappe, som hindrer blodet i å forlate penis. Når blodet stoppes fra å renne ut, fylles penis med blod og strekker seg inn i det ytre foringsrøret, noe som resulterer i ereksjon. Muskelceller reagerer på kjemikalier i kroppen i både svampete vev og blodkar. noen fører til at det oppstår ereksjon, og andre gjør at penis blir slapp (myk). Balansen mellom disse kjemikaliene avhenger av om penis er myk eller hard.

Flere faktorer kan påvirke en persons evne til å få og opprettholde en ereksjon, og på en gang kan det være mange faktorer

 • Det er vanligvis en blanding av fysiske og psykologiske variabler.
 • Det er noen ganger ingen klar grunn til erektil dysfunksjon, men de fleste tilfeller av erektil dysfunksjon har en fysisk årsak.

For de fleste menn er det ikke mulig å kurere erektil dysfunksjon; for noen kan den underliggende årsaken være reversibel. Det er derfor viktig å evaluere alle menn med ereksjonsproblemer for å se om det er en årsak som kan behandles.

Det vil vanligvis ikke være noen spesifikk behandling som vil føre til forbedring av erektil dysfunksjon

Det er imidlertid behandlinger som gjør at ereksjoner kan oppstå og kan brukes til å tillate seksuell aktivitet. Fosfodiesterase-5 (PDE5) -hemmere kalles erektil dysfunksjonstabletter, som refererer til den kjemiske mekanismen til disse behandlingene.

Norge har i dag tre PDE5-hemmere: sildenafil (Viagra �), tadalafil (Cialis �) og vardenafil (Levitra �).

PDE5-hemmere fungerer godt og er trygge for behandling av de fleste menn med ereksjonssvikt, noe som tillater samleie hos omtrent 70 prosent av brukerne.
Ekstrakorporeal sjokkbølgeterapi med lav intensitet er blitt foreslått som en ny ikke-invasiv behandling for erektil dysfunksjon forårsaket av blodkarproblemer. Maskiner for sjokkbølgeterapi er nå tilgjengelige i noen australske medisinske praksiser. Selv om det er noe som tyder på at det kan støtte en andel menn med erektil dysfunksjon, er det behov for ytterligere forskning før det er mulig å komme med konkrete anbefalinger om bruken.
Psykososiale faktorer er betydningsfulle og kan forårsake erektil dysfunksjon på egen hånd eller i kombinasjon med andre årsaker til erektil dysfunksjon som diabetes og hjertesykdom. Forhold er kompliserte og spenninger er forårsaket av mange faktorer som kan påvirke seksuelle forhold. Disse problemene kan bli pågående for noen menn, og det kan hjelpe å snakke med en dyktig rådgiver gjennom problemet. Å forstå at jo lenger erektil dysfunksjon forblir ubehandlet, desto større blir relasjonseffekten. Dette er et annet eksempel på hvorfor det er viktig å behandle tidlig erektil dysfunksjon.


2 kommentarer

 • Kaare Hansen

  november 17, 2019
  Svar
 • Sigve Fjelstad

  november 18, 2019
  Svar

Skriv et svar