Hva er Herpes Zoster? Er det en STD? Symptomer og behandlinger

Herpes zoster , også kjent som St. Anthony's fire, er infeksjonen av varicella zoster-viruset (VZV) i en eller flere nerver. Infeksjonen er vanligvis forbundet med et smertefullt utslett som, selv om det kan manifestere seg i hvilken som helst del av kroppen, vises oftere på den ene siden av brystet eller magen.
Det tilhører den store herpesvirusfamilien, og det er den samme som forårsaker vannkopper hos barn. Viruset forblir faktisk inaktivt i nervevevet etter å ha forårsaket vannkopper og våkner deretter opp, etter mange år, i form av St. Antonius ild.
Selv om det ikke er farlig for livet, kan herpes zoster, også kjent som helvetesild, være veldig smertefullt. Vaksinasjon reduserer risikoen for å utvikle den.
Noen enkle midler kan brukes til å lindre kløe og smerte:

Vaccine Mod Helvedesild

 • ha på deg løse klær
 • ta et friskt bad
 • bruk ferske kompresser
 • hold utbruddet rent og tørt.

Personen som lider av helvetesild er smittsom til den siste blæren har tørket. Overføring av viruset til andre; kan derfor reduseres ved å unngå å dele klær eller håndklær eller svømme eller kontakte sport.

Vaksinasjoner

Herpes zoster-vaksinasjon har vært tilgjengelig i flere år
Det er en levende dempet vaksine, i stand til å styrke immunresponsen mot viruset og; derfor for å forhindre reaktivering av den eller redusere løpet og alvorlighetsgraden av manifestasjonene. Vaksinen administreres subkutant eller intramuskulært i en enkelt dose.
Den har en effekt på 70% som har en tendens til å avta med økende alder. Imidlertid reduserer det tilfeller av helvetesild betydelig,
tilfeller av postherpetisk nevralgi (hovedkomplikasjon),
smerter og alvorlighetsgraden av lidelsene.
Helvetesild kan forårsake ulike komplikasjoner, spesielt hos eldre mennesker eller med kroppens svekkede forsvarssystem (immunsystem).
Reaktivering av viruset kan forårsake betennelse i hjernen (encefalitt), ansikts lammelse eller problemer med syn, hørsel eller balanse. De viktigste komplikasjonene er:

Postherpetisk nevralgi

Det er den vanligste komplikasjonen og kan forårsake alvorlig smerte i den berørte nerven (nevralgi) og en intens kløe som vedvarer selv etter at vesiklene forsvinner. Det leges vanligvis etter 3-6 måneder, men i noen tilfeller kan det vare i årevis, eller det kan bli permanent. Det anslås at minst en av fem personer over 50 år kan utvikle postherpetisk nevralgi som et resultat av helvetesild.
Ramsay Hunt syndrom (Herpes zoster oticus)
Det oppstår når reaktivering av viruset påvirker ansiktsnerven, nær øret. I tillegg til smertefullt utslett, kan Ramsay Hunt syndrom, hvis det ikke behandles raskt, forårsake lammelse i ansiktet og hørselstap i det berørte øret.
Øyeinfeksjon og synstap (Herpes zoster oftalmisk)
Reaktiveringen av viruset på nivået av den første grenen (grenen) av trigeminusnerven, som kontrollerer følsomheten i øyet og den øvre delen av ansiktet, gir opphav til oftalmisk herpes zoster. Berørte individer kan utvikle sår og permanente arr på overflaten av øyet (hornhinnen), betennelse i synsnerven, glaukom, høyt trykk i øyet. Hvis den ikke behandles raskt, kan infeksjonen forårsake synstap. Hvis det er mistanke om tilstedeværelse av oftalmiske helvetesild, bør generell (systemisk) antiviral behandling foreskrives så snart som mulig.

Helvetesild vises vanligvis på den ene siden av kroppen. Bryst og mage er de mest berørte områdene, men hvilken som helst del kan påvirkes, inkludert ansikt og øyne. En episode av helvetesild varer vanligvis to til fire uker. Hovedforstyrrelsen (symptom) er smerte, som i noen tilfeller kan være veldig intens, etterfulgt av utseendet på kløende vesikler fulle av væske, som ligner på varicella (utslett).
I løpet av den første uken kan det oppstå nye blemmer som deretter blir gulaktige, flater ut og tørker ut. Skorpene som dannes, kan gi litt arr og tap av farger på huden.
Hos noen mennesker kan herpes zoster manifestere seg med intens smerte uten utslett. I andre kan noen dager før utbruddet av blemmer forekomme (symptomer) som inkluderer:
smerte, svie, nummenhet eller prikking i en del av kroppen
følsomhet for berøring og lys, kløe, feber, hodepine, tretthet.
Selv om det ikke er en alvorlig sykdom, er det tilrådelig å konsultere legen din, hvis du mistenker at du har helvetesild, fordi det å starte behandlingen raskt bidrar til å redusere alvorlighetsgraden av lidelsene og risikoen for å utvikle komplikasjoner.


6 kommentarer

 • Uffe Smith

  september 17, 2020

  Det er den slags ting som er et tveegget sverd, det er den fysiske smerten og den mentale smerten. De fysiske plagene er forståelige for de fleste og aksepteres lett. De mentale frustrasjonene ved å ikke være i stand til å forhindre tilstanden og hyppige dommer fra uinformerte individer gjør den varige smerten verre. Å hele tiden måtte forklare resultatet av vannkopper og ikke en STD er ubehagelig. Bare det å snakke om kjønnssykdommer gjør mange ubehagelige. Å måtte komme med en forklaring virker som om du prøver å lage en unnskyldning. Noen ganger kaller jeg det bare noe annet for å unngå en mulig misforståelse.

  Svar
 • Julius Philipsen

  september 20, 2020

  Herpes Zoster er offisielt helvetesildvirus, det er vanligvis hos eldre voksne, og det er lurt å bli vaksinert på grunn av dette. Noen yngre mennesker kan også få det.

  Svar
 • Chris Jeppesen

  september 20, 2020

  Jeg har håndtert denne tilstanden siden 2010, så mye som jeg vil si at jeg har ryddet den opp, jeg vet at denne tilstanden forblir hos deg og kan blusse opp når som helst igjen. Men å vite tegn og symptomer kan bidra til å lindre smertene og ikke la den kontrollere dine daglige aktiviteter.

  Svar
 • Bo Koch

  september 22, 2020

  jeg har hatt to episoder med helvetesild. De sier at det vanligvis er en eldre sykdom, men du kan få det i alle aldre. Jeg fikk helvetesild for første gang da jeg var 13 da jeg var under ekstreme mengder stress. Jeg hørte også at det var uvanlig å få det en gang til. Men helt sikkert da jeg var 28 år gammel og under ekstrem stress, kom det forferdelige utslettet tilbake, men på motsatt side av kroppen min. Så jeg beviste to teorier feil. Jeg var ikke gammel og fikk det to ganger. Forhåpentligvis slipper jeg å gå gjennom det igjen.

  Svar
 • Ernst Jessen

  september 23, 2020

  Foreldrene mine var aldri de som støttet vaksinasjoner. De trodde det forårsaket autisme. På grunn av det, i en alder av 10 år, har jeg mitt første utbrudd av Herpes Zoster. Den spredte seg over magen og armene. Smerten og tommelen var uutholdelig, jeg vil aldri glemme følelsen av det. Helt siden da har jeg vært heldig nok til ikke å få en ny bluss opp.

  Svar
 • Finn Espersen

  september 24, 2020

  Jeg har hatt Herpes Zoster helt siden jeg var et lite barn. Etter hvert som jeg ble eldre og smertene økte. Jeg gikk til mange leger i begynnelsen av tenårene, men det hjalp ikke veldig. Jeg har egentlig bare taklet smertene selv, og det går dag for dag. Noen dager er smertene verre enn andre dager.

  Svar

Skriv et svar