Har du problemer med venene dine? Bli kjent med Herpes Zoster

Hva er Herpes Zoster

Herpes zoster, ofte kjent som helvetesild, er en sykdom forårsaket av viral agent for vannkopper som reaktiverer og forårsaker smertefulle hudutslett og blemmer i lokaliserte områder av kroppen. Viral agent som er ansvarlig for helvetesild er varicella zoster virus (VZV).

Forårsager Det Infertilitet

Opprinnelig forårsaker VZV vannkopper, og etter at pasienten kommer seg fra det, går viruset i dvale i nerveceller. Senere i løpet av livet aktiveres varicella zoster-viruset og migrerer til huden der det forårsaker de irriterende symptomene som karakteriserer helvetesild.

Hvor mange som lider av denne tilstanden i Danmark

En av tre danskere lider av helvetesild i løpet av livet, med stor risiko for å få sykdommen i løpet av sekstitallet.

 • Herpes zoster er en kronisk, men behandlingsbar sykdom som normalt kan skape bekymringer hos eldre pasienter.

 • Av 438 dødsfall forårsaket av helvetesild i Danmark mellom 1997 og 2016 skjedde 83% av dødsfallene hos mennesker eldre enn 80 år.

Herpes Zoster symptomer

Symptomer på helvetesild starter med lokal smerte, etterfulgt av hudutslett og blemmer etter noen dager. Andre symptomer kan være tretthet, feber og lysfølsomhet. Symptomene kan vare fra to uker til mer enn en måned.

 • Lokalisert smerte: Det påvirker vanligvis nerveroten i området som er berørt av Herpes Zoster. Denne typen smerte påvirker ikke andre områder av kroppen, men det er en akutt og veldig ubehagelig smerte.

 • Hudutslett: Dette symptomet kan kontrolleres med litt kløende krem. Leger anbefaler acyclovir krem, også kjent som Zovirax.

 • Blemmer: Blærene fremstår som kroppens naturlige form for å prøve å kurere området som er berørt av Herpes Zoster. Det er ikke tilrådelig å skrape eller sprute blærene, da disse kan føre til at infeksjonen sprer seg gjennom andre områder av kroppen.

De langsiktige effektene av Herpes Zoster

Vanligvis er det ikke konsekvenser forbundet med herpes zoster, men noen ganger gjennomgår en komplikasjon kjent som postherpetisk nevralgi . Det rammer 10 til 18% av personer med helvetesild. Etter at symptomene på huden er ryddet, forblir smertene forbundet med dem.

Årsaken til denne forekomsten skyldes nerveskader forårsaket av VZV-virus. Denne tilstanden kan vare veldig lenge, til og med år, og den resulterende smerten kan være svært invaliderende for pasienter. Andre sjeldne konsekvenser av helvetesild er:

 • Øye- og hørselskomplikasjoner

 • Lungebetennelse

 • Cerebral ødem (encefalitt)

 • Hudinfeksjoner

Hvem kan bli smittet med Herpes Zoster

Mennesker som lider av helvetesild kan ikke smitte andre mennesker som allerede har fått viruset fordi viruset allerede er tilstede og sovende hos disse fagene.

Utbrudd av helvetesild er ikke forutsigbart, og årsakene til det er ikke godt forstått. Noen studier viser at personer med nedsatt immunrespons har stor tilbakefall og større risiko for å få komplikasjoner fra helvetesild.

Dette gjelder spesielt for HIV-infiserte pasienter, med en gjentakelsesfrekvens tre ganger høyere enn hos en sunn befolkning. En dansk studie viser at etter åtte år etter det første utbruddet, var tilbakefall på 4% hos menn og 7% i kvinnelig befolkning. Denne andelen hos HIV-pasienter er på 22%. Helvetesild er også mer sannsynlig hos eldre mennesker, og det er også risikoen for komplikasjoner.

Hvordan Herpes Zoster oppdages hos mennesker

Leger foretar en undersøkelse av symptomatologi og for å bekrefte hans arbeidsdiagnose foreskriver en hudpinneprøve. Herpes zoster diagnostiseres nøyaktig bare ved analyse av vev tatt fra blemmer.

Effektiv behandling for denne tilstanden

Behandlinger for helvetesild inkluderer antivirale midler og smertestillende midler for å lindre smerte. Danske retningslinjer antyder bruk av antivirale legemidler mot valaciklovir og famciklovir.

For behandling av akutt smerte i helvetesild anbefaler de offisielle terapeutiske retningslinjene paracetamol og foreskriver i mer alvorlige tilfeller bruk av prednisolon. I sjeldne tilfeller kan leger foreskrive amitriptylin og oksykodon for å lindre akutt smerte.

Naturlig behandling eller med naturlige medisiner bidrar til å redusere kløe og utseendet på flere blemmer. Dette er noen av de mest anbefalte naturlige behandlingene:

 • Kremer, kremer og annet aktuelt produkt brukes mye for å lindre kløe forårsaket av hudutslett. En vanlig naturlig ingrediens som brukes i herpes zoster ekstern bruk er capsaicin , aktiv ingrediens i chili paprika.

 • Tea tree, eucalyptus og kamille essensielle oljer har lignende effekter av capsaicin, og midler basert på disse oljene kan brukes til å få de samme fordelene. Effekten gjelder smertelindring i områder som er rammet av helvetesild på grunn av betennelsesdempende egenskaper.

 • Et vanlig middel mot kløe er å holde kløende hud med kalde klær eller kompresser.
  Selv et kjølig bad kan redusere symptomene og bidra til å redusere risikoen for å spre infeksjonen til andre mennesker.

Hvordan forhindre Herpes Zoster

Det beste medisinske verktøyet for forebygging av herpes zoster er vaksinasjon. Det er veldig effektivt og trygt, men kan ikke brukes til personer som er rammet av en eller annen form for immunsvikt.

Vaksinasjon hjelper også til å forhindre komplikasjoner fra helvetesild, og selv når sykdommen starter etter å ha blitt vaksinert, reduseres symptomene i kraft takket være vaksinen.

Det danske nasjonale vaksinasjonsprogrammet gir gratis vaksinering av helvetesild til personer over 70 år.

En annen måte å stoppe overføring av herpes zoster er ved å ta noen forholdsregler og unngå direkte kontakt med infiserte blemmer og dele kroppsvæsker som spytt.

Helvetesild er en sykdom som kan være irriterende og bare i noen tilfeller kan føre til store helseproblemer. Det er viktig å unngå atferd som kan gi spredning av infeksjon, og det er alltid bedre å snakke med lege i tilfelle utbrudd.


3 kommentarer

 • Esben Westergaard

  februar 2, 2021

  Jeg har jobbet med Herpes Zoster av og på i mange år. Jeg endelig gikk til en lege som fikk problemet mitt og løste problemet for godt. Jeg skulle ønske at jeg ville ha søkt hjelp mye tidligere. Nå er jeg en mye mer innholdsrik person.

  Svar
 • Mogens Marcussen

  februar 3, 2021

  Helt siden legen min diagnostiserte meg med Herpes Zoster, eller helvetesild, har jeg hatt smerter på grunn av utslett som sykdommen forårsaket. På andre områder er jeg utrolig følsom, noe som betyr at jeg ikke kan fortsette med daglige oppgaver eller til og med delta i enkle aktiviteter …

  Svar
 • Carl Bang

  februar 5, 2021

  Jeg tror etter å ha lest dette at jeg har hatt dette rundt anklene mine da jeg var yngre, men det er bare på grunn av hvordan dette ser ut. Jeg har ikke dette problemet nå, og det er 8 år siden. Jeg har ingen av de andre symptomene som jeg leste om på lenken.

  Svar

Skriv et svar