ABCene til IBS: hvordan diagnostisere, tilgjengelige behandlingsalternativer, kosthold og livsstilsendringer

Irritabelt tarmsyndrom Fakta og bevissthet

Irritabelt tarmsyndrom (IBS) er en veldig vanlig lidelse som påvirker tykktarmen. Det er også kjent som en spastisk tykktarm. Dessverre kan ikke denne tilstanden kureres, bare behandles. Det kan være kronisk, vare i flere år eller til og med livet. Årsaker til IBS er ikke godt forstått, men det er mange tegn og symptomer som hvis de er til stede kan hjelpe en person til å vite om de har IBS. Det antas å være et resultat av unormale bevegelser i mage-tarmkanalen og forstyrrelse i hjernen og mage-tarmkanalen.

Ubehag i maven

Tegn på IBS

De første tegnene på IBS er smerter og kramper; magesmerter er det vanligste symptomet og den viktigste avgjørende faktoren for diagnostisering av IBS. Diaré og forstoppelse er også symptomer på IBS, samt endringer i avføring. En person kan også lide av ekstrem gass, oppblåsthet, matintoleranse og tretthet. Disse symptomene kan være verre i perioder med stress eller til og med under menstruasjon hos kvinner.

Hvem påvirker IBS?

I Danmark lider anslagsvis en av fem personer av IBS-symptomer, og det er også mer vanlig blant kvinner enn menn. Det er flere faktorer som kan disponere en person for å få IBS, for eksempel genetikk, infeksjoner og traumer. Symptomer på IBS skyldes forstyrrelser i muskelsammentrekninger og også økt følsomhet for visse ting som mat. Dette skjer på grunn av forstyrrelser i kommunikasjonen mellom en persons hjerne og tarmen deres, kjent som hjerne-tarm-aksen. Dette er viktig for å opprettholde sunne og normale tarmfunksjoner. Når en person lider av IBS, forstyrres dette samspillet og endrer bevegelighet i tarmen.

IBS-D

De som lider av diaré er kjent for å ha IBS-D, som kommer med begynnende trang til å få avføring med veldig løs avføring og magesmerter. En person kan også føle at de ikke klarer å tømme tarmen helt eller til og med miste kontrollen over tarmen. De som lider av forstoppelse sies å ha IBS-C, og lider av hard avføring og måtte belastes under avføring. Ofte vil noen veksle mellom å ha diaré eller å være forstoppet, noe som er veldig vanlig.

Diagnose

I følge legemiddlernorge.com-artikkelen IBS kan ofte være vanskelig å diagnostisere. Leger utfører normalt tester for å utelukke andre problemer før de virkelig konkluderer med at en person faktisk lider av IBS. Disse testene kan omfatte CT-skanninger, røntgenstråler, endoskopi / koloskopi og til og med blodprøver.

Behandling

Den gode nyheten er at det er mange behandlinger for IBS; disse behandlingene vil ikke kurere det, men det kan berolige mange ubehagelige problemer som følger av det. Å legge fiber til kostholdet ditt kan hjelpe veldig, ettersom det utvider innsiden av fordøyelseskanalen, og også fremmer bedre avføring. Å redusere stress og angst kan også hjelpe, ettersom stress forårsaker oppblussing. Å spise regelmessige og balanserte måltider, redusere koffeininntaket, øke treningen, drikke mye vann, unngå kullsyreholdige drikker som brus og til og med å spise mindre måltider kan bidra til å redusere smerter og kramper.

Farmasøytiske alternativer

Bortsett fra hjemmemedisiner og små endringer som kan gjøres, er det medisiner som kan behandle IBS-symptomer. Antispasmodiske medisiner brukes til å behandle symptomer på IBS, som inkluderer dicyklomin og hyoscyamin. Disse medisinene hjelper til med å senke bevegelser i fordøyelseskanalen og redusere risikoen for spasmer. Antidiarrheal medisiner har også blitt brukt til å behandle IBS når diaré er hovedproblemet. Disse bør imidlertid ikke tas på lang sikt, og lege bør konsulteres før du begynner med noen av disse medisinene. Antidepressiva kan også være effektive for å lindre visse symptomer på IBS. Forskning har vist at den beste behandlingen for IBS er visse medisiner. Disse medisinene bør forskrives riktig av lege.

Å leve med IBS

Det er mulig å leve et normalt liv med IBS. Å ta små skritt for å lindre smerter eller ubehag kan være en enorm hjelp. Dessverre kan IBS virkelig påvirke en person og deres daglige funksjon. En person kan føle konstant ubehag, eller behovet for å løpe på do flere ganger om dagen. Heldigvis finnes det medisiner som kan bidra til å lette disse symptomene og hjelpe en person å leve et normalt liv med IBS, sammen med de små endringene som kan gjøres i kosthold, trening og til og med stressnivå. Heldigvis forskes det mye på denne tilstanden og påviste medisiner som kan minske ubehag og hjelpe en person som lider av denne sykdommen.


8 kommentarer

 • Axel Mouritsen

  januar 20, 2020

  Angst brakte på meg IBS, og det slapp ikke. Det er forferdelig, og når jeg en gang har trang må jeg finne et bad umiddelbart, så vil jeg (drite) buksene mine. Første gang det skjedde var forferdelig, jeg var på vei til skolen for en finale, og jeg var omtrent to meter unna toalettet da … så jeg ryddet opp i det beste jeg kunne. Til slutt når jeg kom hjem, kunne jeg ta et bad og lindre utslettet som hadde utviklet seg og ikke hadde de nødvendige nødvendighetene for å rense meg selv akkurat på det tidspunktet. Nå, hvis jeg ikke at jeg ikke vil ha et toalett tilgjengelig på et gitt tidspunkt, og jeg skal på tur, fly eller en lang biltur, eller jeg har en stor presentasjon å gjøre på jobben, vil jeg hamstre på Immodiums og ikke spis noe før den satsingen er over. Det er så vondt å takle, særlig å ha en nyfødt. Det er ingenting du tar for det verken når du er gravid eller ammer. Jeg har alltid med meg immodium, ekstra bukser, våtservietter og spray overalt hvor jeg går nå. Noen ganger blir jeg fristet til å bruke avhengig eller noe bare i tilfelle.

  Svar
 • Nikolai Mikkelsen

  januar 22, 2020

  Jeg har hatt IBS helt siden jeg fikk diagnosen depresjon og det har vært stressende. Jeg vet aldri om å gå på do vil føles ubehagelig eller kløende eller bare generelt vondt. Jeg vet aldri om det å gå på do offentlig vil føre til pinlig hendelse i offentligheten. Jeg har sett leger og prøvd å finne nyttige midler.

  Svar
 • Orla Holst

  januar 24, 2020

  Jeg fikk diagnosen Irritabel tarmsyndrom da jeg var rundt 15 år og jeg ble veldig opprørt da jeg fant ut av det fordi jeg følte at jeg var så rart sammenlignet med alle andre. Denne plagen kan til tider være smertefull, men den er også håndterbar med riktig pleie.

  Svar
 • Tom Kjeldsen

  januar 26, 2020

  Mageproblemer har vært en konstant del av livet mitt, og da jeg fant ut at det var IBS, var jeg ganske nervøs! Vil det gjøre at jeg sannsynligvis har en mer alvorlig sykdom i fremtiden? Heldigvis, nei. Med riktig medisiner og kosthold har jeg klart å klare meg. Andre kan klare seg også!

  Svar
 • Palle Mouritsen

  januar 28, 2020

  Etter å ha taklet kronisk diaré i 5 år etter nesten hver gang jeg spiste, var det endelig en seier for meg å gå til legen og få diagnosen Irritabel tarmsyndrom. Nå med riktig medisinering og kosthold, er det fint å kunne ha mat og slippe å huske på hvor et bad er i etterkant!

  Svar
 • Poul Fabricius

  januar 30, 2020

  Da jeg var 16 år fant jeg ut at jeg har IBS etter å ha økt kostholdet mitt for å gå opp i vekt. Jeg trodde jeg var litt over å spise, men etter å ha sporet og gjort en eliminasjonsdiett i over ett år fikk jeg beskjed om at jeg hadde IBS. Det var vanskelig til å begynne med, men jeg fant sakte ut hvordan jeg skulle klare det bedre og bedre. Nå merker jeg praktisk talt ikke det, jeg bare går på min normale dag og holder meg til mat jeg vet at ikke vil utløse meg. Hold deg til den hvis du har den, og den vil bli bedre.

  Svar
 • Gunner Klausen

  februar 1, 2020

  En gang på skolen måtte jeg ta en dump veldig dårlig på grunn av det irritable tarm-syndromet mitt. Etter å ha holdt på et par timer med kurs, var jeg på grensen til å eksplodere. Jeg kjente disse bølgene av trykk i magen, og følelser av smerter rystet hele kroppen. På grunn av dette måtte jeg bite i skjorten min for å motstå den enorme smerte og stress på min stakkars kropp. Da jeg gikk mot tredje klasse, begynte jeg å bli lettet. Da vi noterte, slo en annen kraftig bølge av press og smerter meg som et kuletog. Jeg vattet nervøst opp til fronten av klassen og ba om å bruke toalettet. Når jeg ble unnskyldt, gikk jeg raskt til nærmeste bad. Da jeg åpnet døren, kjente jeg magen trykke ned en gang til. Jeg åpnet båsen og fant ut at toalettet var tett. Deretter gikk jeg til den tilstøtende, mindre båsen. Heldigvis hadde det toalettpapir og var ren nok. Jeg la meg bak på setet og kjente en måte å væske rase ut på, sprayet ut med intensiteten til en saget haglegevær. Jeg følte at jeg var sprengt mil på himmelen og kjente en vakker følelse av harmonisk lettelse. Jeg fortsatte dagen min fornøyd og helt tom.

  Svar
 • Arnold Hoyer

  februar 2, 2020

  Jeg har slitt med irritabelt tarmsyndrom, IBS, i rundt 5 år. Jeg la først merke til at jeg hadde IBS da jeg fikk virkelig dårlige magesmerter. Sammen med magesmerter hadde jeg også gass, diaré og forstoppelse. Legen min diagnostiserte meg etter noen tester, og mens IBS ikke har en kur, tar jeg medisiner for å lette smertene.

  Svar

Skriv et svar