Herpes Zoster, en sykdom som trenger pleie og oppmerksomhet, da den lett kan forveksles med en type allergi

Herpes zoster (eller herpes zoster) er en tilstand forårsaket av varicellaviruset (varicella-zoster) og kan bare forekomme hos personer som tidligere har hatt vannkopper. Når en person blir frisk av vannkopper forsvinner ikke viruset helt fra kroppen, men forblir sovende i nervene i nærheten av ryggraden.

Når en person eldes, kan imidlertid viruset dukke opp igjen i form av helvetesild.

Helvetesild er ikke vanlig før fylte 12 år, og de fleste tilfeller forekommer hos personer over 40 år. Sekundære eller påfølgende helvetesildepisoder er sjeldne, mens de fleste bare opplever ett angrep av sykdommen i løpet av livet. Imidlertid kan personer med svekket immunforsvar, for eksempel personer med symptomatisk HIV-infeksjon eller kreft, lide av gjentatte infeksjoner.

Herpes Zoster-virus

Tegn og symptomer:

De første tegnene på helvetesild inkluderer en brennende følelse eller stikkende smerter og prikking eller kløe i huden. Etter noen dager vises vanligvis et utslett eller blemmer på den ene siden av kroppen eller ansiktet. Når utslettet er på topp, kan symptomene variere fra mild kløe til ekstrem og svekkende smerte. Utslettet eller blemmer varer vanligvis fra 1 til 14 dager, men kan være lengre. Smerter og prikking forbundet med utslettet kan vedvare i måneder eller år etter eliminering av utslettet. Dette forekommer i omtrent 1 av 10 tilfeller og kalles postherpetisk nevralgi.

Behandling:

Helvetesild kan behandles med antivirale medisiner. Imidlertid må behandlingen starte innen 72 timer etter at utslettet vises for maksimal fordel. Hvis du tror du har helvetesild, må du umiddelbart kontakte lege. Det meste av behandlingen tar sikte på å redusere begynnelsessmerter og utslett. Andre medisiner som kan brukes til å lindre symptomer inkluderer smertestillende og aktuelle salver. Helvetesild i øvre halvdel av ansiktet kan forårsake alvorlig øyeskade, og medisinsk evaluering bør søkes umiddelbart. Det er viktig å holde det berørte hudstedet rent for å unngå sekundære bakterieinfeksjoner. Unngå å punktere eller skrape blemmer.

Overføring:

Direkte kontakt med væsken i blærene kan forårsake vannkopper (men ikke herpes zoster) hos personer som ikke tidligere har hatt vannkopper. Dette er fordi begge sykdommene er forårsaket av det samme viruset. I tillegg til direkte kontakt, helvetesild kan også spre seg gjennom luften ved å hoste og nyse hvis det er blemmer i munnen til den smittede personen. Personer med helvetesild skal ikke ha kontakt med personer som ikke har hatt vannkopper, eller som ikke er sikre på om de har hatt vannkopper.

Forebygging:

 • En enkelt dose vaksine mot herpes zoster (herpes zoster) er finansiert for alle voksne over 70 år som en del av det nasjonale immuniseringsprogrammet. Det er et utvinningsprogram for personer i alderen 71 til 79 år til 31. oktober 2021. For å få den finansierte vaksinen, besøk legen din eller den lokale vaksinasjonsleverandøren. Selv om vaksinen blir gitt gratis, kan det hende at et konsultasjonsgebyr gjelder.
 • Bevisene antyder en redusert forekomst av helvetesild blant friske personer som mottar Zoster-vaksinen, selv om det foreløpig ikke er tilstrekkelig informasjon for å evaluere langtidseffektene av vaksinen.
 • Voksne mellom 60 og 69 år kan også få en enkelt dose zoster-vaksine, med mindre de tidligere har fått en dose, er kontraindisert eller ikke er immunsatt. Vaksinen er ikke finansiert for denne gruppen.
 • Rutinemessig bruk av zoster-vaksinen hos personer i alderen 50 til 59 år anbefales ikke. Folk som ønsker å beskytte seg, kan imidlertid vurdere å motta vaksinen. Vaksinen er ikke finansiert for denne aldersgruppen.
 • Personer med underliggende kroniske tilstander som leddgikt, hypertensjon, kronisk nyresvikt, diabetes og andre lignende tilstander kan trygt motta zoster-vaksinen, forutsatt at de ikke har et svekket immunforsvar. Vennligst snakk med legen din for å diskutere videre.
 • Vaksinasjon med Zoster anbefales ikke til bruk under personer under 50 år og er ikke registrert i Danmark for denne aldersgruppen.
 • Zostavax inneholder levende svekket varicella-zoster-virus, som inneholder 14 ganger flere virus enn varicellavaksiner fra barndommen. Personer med et betydelig svekket immunforsvar bør ikke få Zostavax. Personer med svekket immunitet bør diskutere zoster-vaksinasjonen med legen sin.
 • Vaksinasjon med Zoster er kontraindisert i tilfelle en alvorlig reaksjon etter en tidligere dose av vaksine som inneholder vannkopper.

Hvis du er i tvil, bør du konsultere en ekspert.


6 kommentarer

 • Ole Bonde

  januar 29, 2020

  de siste syv årene har jeg kjempet med herpes zoster, de største utfordringene jeg hadde var stigmatisering av folk som så på meg på en veldig vanskelig måte. Jeg hadde herpes zoster spredt over hånden og ansiktet mitt, så når folk ser ansiktet mitt pleier de å gi meg et ekkelt utseende, jeg hadde lange ermer på nesten hele tiden, selv om været var varmt.

  Svar
 • Ludvig Davidsen

  januar 30, 2020

  Siden ca 2012 har jeg hatt Herpes Zoster. Jeg er eldre til min kone i rundt 15 år. Hun er veldig vakker og sexy og en søt person. Men dessverre kan jeg ikke gi henne den seksuelle tilfredsstillelsen hun trenger.

  Svar
 • Christopher Laursen

  januar 31, 2020

  Jeg er pensjonist fra å jobbe. Jeg hadde vannkopper som barn. Det er bare jeg og min kone hjemme, og over ferien begynte baksiden av hodet på å bli kløende. Jeg trodde det var eksemet mitt. Så dukket postler på baksiden av nakken min og begynte å pushe. Det var ekstremt vondt. Det var rundt nakken og opp til og med inn i øret mitt. Hørselen min gikk i det øret, og jeg ble redd for at jeg kunne miste hørselen. Jeg dro til legen, og de ga meg medisiner, men ba meg om å være hjemme. Jeg var smittsom i ti hele dager.

  Svar
 • Kim Laustsen

  februar 1, 2020

  Jeg er av natur veldig sjenert for kroppen min. Jeg har blitt skamlagt i mange år på garderoben for menn på grunn av hudlesjonene som vises på overkroppen forårsaket av Herpes Zoster. Se for deg hvor flau jeg er når det gjelder å disrobere med min ene ekte kjærlighet – det krevde mye mot å endelig diskutere mine suge og betente lesjoner med henne.

  Svar
 • Mathias Krogh

  februar 3, 2020

  Jeg har ikke personlig eller har kjent eller møtt noen med Herpes Zoster. Herpes Zoster er en viral gjentakelse av hva den gjennomsnittlige personen refererer til som "vannkopper". Mer spesifikt er det ofte kjent som "helvetesild". Det er et smertefullt utslett på overhuden som kan forhindres ved vaksinasjon.

  Svar
 • Birger Michaelsen

  februar 5, 2020

  Jeg var ferdig med behandlingen og sårene ble legende. Disse arrene vil være for alltid på armen min, og det genererer litt flauhet, men ok! Problemet er at zosteren også forårsaket meg en post herpetica neuralgi (en nevral skade) som gjør vondt mye!

  Svar

Skriv et svar