Herpes Zoster: smittsom sykdom; vet hvorfor, hvordan og symptomene!

Herpes Zoster er også kjent i Danmark som helvetesild, det er en av virussykdommene som påvirker et bestemt område i menneskekroppen. Personen vil lide av utslett i det berørte området. Denne typen utslett er vanligvis smertefullt siden den er direkte koblet til de berørte nervene.

Personer som lider av Herpes Zoster, har tidligere også lidd av vannkopper . Begge sykdommene er forårsaket av varicella zoster virus. Herpes Zoster er kurerbar, behandlinger er effektive, men det er også tilfeller der folk mister livet hvis de ikke bruker riktig medisinering. Denne typen virus forårsaker vanligvis ikke dødsfall. Men hvis folk ikke bruker riktig behandling, kan langtidseffektene av herpes zoster føre til alvorlig skade på sentralnervesystemet.

Hvad Er Bivirkningerne

Er Herpes Zoster vanlig i Danmark?

Regjeringen avslørte nylig viktig statistikk om Herpres Zoster. I 2016 er det rapportert mellom 2.500 og 2.677 tilfeller av herpes zoster på landets sykehus. De fleste tilfeller er hos personer over 50 år.
Vaksinasjonsprogrammet har bremset viruset litt i landet. Men det anses fortsatt som en vanlig sykdom blant personer over 50 eller 60 år gamle. Vaksinasjonsprogrammet fokuserer på personer 70 år eller eldre. Til dags dato er det bare rapportert om 560 tilfeller av dette viruset per 100 000 innbyggere per år. Men de fleste tilfeller er lokalisert hos pasienter over 50 år.

Dødsfall forårsaket av Herpes Zoster i Danmark

Vaksinen for å forhindre herpes zoster er ikke like effektiv hos personer over 80 år . På denne måten er de viktigste omkomne av viruset personer 80 år eller eldre. I 2016 ble det rapportert om 27 dødsfall fra helvetesild. Mellom 1997 og 2016 var det 438 dødsfall på grunn av denne sykdommen. Majoriteten av disse dødsfallene (365) var hos mennesker over 80 år.
Rapporten indikerer ingen dødsfall hos mindreårige eller personer under 30 år. Rapporten indikerer bare personer mellom 50 og 80 år. De fleste av dødsfallene var på sykehus under behandling. Rapporten er fire år gammel, men den er den siste rapporten laget av myndigheter i landet. Avdelingen for helvete av Danmark er ansvarlig for resultatene av denne rapporten. EN

Hvordan smittes du med Herpes Zoster

Den viktigste årsaken til herpes zoster er å ha fått vannkopper i tidligere år. Den andre årsaken er når en person er i kontakt med en annen person smittet med viruset. Hvis denne personen har kontakt med huden til personen med helvetesild, er risikoen for infeksjon 90% eller mer. Symptomene på herpes zoster er akutt hodepine, kløe, smerter når du klør deg i et spesifikt område i kroppen. Andre symptomer som er våkne om herpes zoster er utmattelse og smerter i øynene.

Den beste behandlingen og kuren mot Herpes Zoster

I Danmark er den mest vanlige behandlingen for herpes zoster famvir 250 mg. Leger anbefaler vanligvis tre doser om dagen, men hvis saken er mer alvorlig, kan dosen komme opp i 1000 mg hver dag. Et annet lignende medikament for behandling av dette viruset er valacyclovir. For pasienter over 70 år med alvorlige tilfeller av herpes zoster, er det mest anbefalte av leger å bruke tre intravenøse doser av acyclovir 10 mg per dag. Denne typen dose er forbeholdt pasienter som er mer alvorlige skader forårsaket av viruset i nervesystemet.

Et annet viktig poeng under behandlingen av denne sykdommen er hydrering

Pasienten må forbli godt hydrert og unngå å bryte områdene som er berørt av viruset med neglene. Hydrering beskytter nyrene og tørr hud.

For å behandle smerter forårsaket av helvetesild, anbefaler leger paracetamol, men bare en gang om dagen

Hvis smertene er veldig akutte, kan smertebehandlingen endres til prednison med en dose på 50 mg i syv dager. Det er ikke tilrådelig å konsumere noen form for opioider bare i tilfelle de virkelig er nødvendige. Viruset er kurerbart, og det høyeste antallet dødsfall sees bare hos personer med nervesystemproblemer forårsaket av andre sykdommer. Den beste måten å forhindre spredning av dette viruset er å bli vaksinert så snart som mulig.

Navnet på vaksinen for å forhindre herpes zoster er Zostavax

Denne vaksinen er tilgjengelig på de fleste sykehus i Danmark. Folk kan også skaffe seg med familielegen og i alle vaksinasjonskampanjer regissert av regjeringen.


10 kommentarer

 • Janus Olsen

  februar 19, 2020

  Jeg hadde herpes zoster en gang. Det startet på min venstre side som et plaster på størrelse med en kvart nøtt. Smertene var på størrelse med fjellet. Jeg dro til legen og fikk forskrevet medisiner for det. Det hjalp, men det tok egentlig omtrent 6 uker før smertene avtok. Jeg fortalte legen min at det var den absolutt verste smerten jeg noensinne har følt. Jeg tror så langt som utslettet, å legge en ispakke på det hjalp det mer enn noe annet. Du skal ikke være i stand til å få dette, men en gang, og jeg håper det er sant!

  Svar
 • Dan Hviid

  februar 20, 2020

  Jeg har hatt Herpes Zoster-virus siden jeg var barn på grunn av mitt svekkede immunforsvar. Foreldrene mine forteller meg at i 2001, da jeg ble født, hadde jeg kontakt med en fetter som var med virius. Alle oppdaget etter omfattende undersøkelser for å prøve å forstå hvordan overføringen foregikk. I mitt tilfelle kjenner jeg en forferdelig smerte i nervene og blir eldre før. Jeg er for øyeblikket 23 år gammel og håper en dag kan bli kvitt ham og ha et normalt liv.

  Svar
 • Mikael Frost

  februar 22, 2020

  Herpes zoster, eller helvetesild, er en vanlig virusinfeksjon i nervene, noe som resulterer i et smertefullt utslett av små blemmer på en hudstrimmel hvor som helst på kroppen. Selv etter at utslettet er borte, kan smertene fortsette i flere måneder. Hva forårsaker herpes zoster? Herpes zoster er forårsaket av reaktivering av vannkopper viruset. Viktige punkter. Herpes zoster er forårsaket av reaktivering av varicella-zoster-viruset (årsaken til vannkopper) fra dens latente fase. Et smertefullt utslett, vanligvis avlinger av vesikler på en erytematøs base, utvikler seg på ett eller flere tilstøtende dermatomer. Viktige punkter. Herpes zoster er forårsaket av reaktivering av varicella-zoster-viruset (årsaken til vannkopper) fra dens latente fase. Et smertefullt utslett, vanligvis avlinger av vesikler på en erytematøs base, utvikler seg på ett eller flere tilstøtende dermatomer. Helvetesild, også kjent som zoster eller herpes zoster, er en virussykdom preget av et smertefullt hudutslett med blemmer i et lokalisert område. … Helvetesild skyldes en reaktivering av varicella zoster virus (VZV) i en persons kropp.

  Svar
 • Jimmy Holst

  februar 22, 2020

  Min svigermor lider av Herpes Zoster. Det har forhindret henne i å tilbringe tid med alle barnebarna, inkludert barna mine på grunn av ubehag og smerte. Hun har nevnt at når hun søker hjelp og får medisiner at det går bort i perioder av gangen. Men det å lindre at det blir ryddet varer ikke så veldig lenge, og hun er tilbake til å føle smerte. Jeg skulle ønske at hun ville finne en permanent løsning fordi det ikke virker enkelt å leve med Herpes Zoster, for hennes skyld og vår.

  Svar
 • Osvald Carstensen

  februar 22, 2020

  Jeg har noen problemer med Herpes Zoster. Det har gjort livet mitt vanskelig helt siden det dukket opp på meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det ser ikke ut til at medisinering hjelper mye. Jeg gjør alt jeg kan for å kontrollere det, men det er bare … ikke fungerer.

  Svar
 • Leo Elkjaer

  februar 22, 2020

  Jeg håpet at jeg aldri skulle få Herpes Zoster, men som barn hadde jeg vannkopper. Du snakker om smerte og intens svie, dette vil gi deg det. Selv måneder senere har jeg fortsatt lynnedslag av smerter over flanken min der utbruddet først oppsto. Heldigvis har legen min vært ved siden av meg, og jeg har følt meg bedre hver dag.

  Svar
 • Tage Marcussen

  februar 25, 2020

  Jeg var veldig ung da jeg opplevde herpes zoster. Å være i begynnelsen av 20-årene forsinket behandlingen fordi denne sykdommen stort sett bare er voksne 40+, men det skjer også hos yngre mennesker. Mine blemmer dannes i taket på munnen min, som også er et atypisk sted. Smertene var uutholdelige, men heldigvis klarte noen dager med medisiner å få den under kontroll.

  Svar
 • Arvid Skou

  februar 27, 2020

  Jeg har hatt med herpes zoster av og på de siste 5 årene, men forrige måned var første gang jeg tok initiativet og snakket med legen min om hva som kunne gjøres. Vi behandler det for øyeblikket, og jeg har krysset fingrene. Jeg vet at jeg kan slå denne tingen.

  Svar
 • Carl Jansen

  februar 28, 2020

  Min siste interaksjon med Herpes zoster kom i en alder av tjueto år gammel. Jeg hadde nettopp kommet tilbake fra å tjene med kirken min på en misjonstur i Bolivia. En gang jeg kom hjem, skjønte jeg at temperaturen min trender oppover og at sår utviklet seg på ryggen. Det utviklet seg deretter raskt til et utslett. Jeg besøkte legen min en uke senere. Han diagnostiserte Herpes Zoster-sykdommen og foreskrev antibiotika mine. Jeg avviklet raskt og forsvant.

  Svar
 • Elmer Jeppesen

  februar 29, 2020

  Jeg har ikke kurert herpes zoster som jeg har, men jeg har lært å klare det. Ved å holde kompressene på herpes med en så varm temperatur som jeg kan ta det vil tørke opp herpes og få den til å gå vekk mye raskere. Det ser også ut til å nummen området, så det er ikke så vondt. Denne teknikken minimerer frekvensen av utbruddene og gjør dem mer tålelige.

  Svar

Skriv et svar