Hva er Herpes Zoster: Hvordan gjenkjenne og hvordan bli kur

Helvetesild er en virussykdom preget av et alvorlig hudutslett med blemmer i et lokalisert område, som også er kjent som zoster eller herpes zoster .

Hvordan Man Behandler Helvedesild

Vanligvis vises utslettet enten på venstre eller høyre side av kroppen eller ansiktet i en lang, bred linje

I området kan kriblende eller lokale smerter oppstå to til fire dager før utslettet oppstår. Det er imidlertid normalt ingen symptomer, selv om noen kan ha feber eller hodepine, eller kan føle seg trette. Utslett utvinner seg vanligvis i løpet av to til fire uker, men noen mennesker utvikler kroniske nervesmerter som kan vare i måneder eller år, som er en tilstand som kalles postherpetisk neuralgi (PHN).

Helvetesild skyldes en reaktivering i en persons kropp av varicella zoster-viruset (VZV)

Tilstanden til åreknuter er forårsaket av den opprinnelige VZV-infeksjonen. Når varicela er løst, kan viruset i nerveceller forbli inaktivt. Dette beveger seg fra nervekroppen til endene av huden når den reaktiveres og forårsaker blemmer. Risikofaktorer for reaktivering inkluderer alderdom, nedsatt immunfunksjon og å ha hatt åreknuter før fylte 18 år. Det er ikke kjent hvordan viruset vedvarer i kroppen og reaktiveres etterpå. For noen som ikke har hatt det, men ikke vil utløse helvetesild, kan eksponering for viruset i blemmer føre til vannkopper.

Avhengig av hvilken vaksine som brukes, reduserer helvetesildsvaksinen risikoen for helvetesild med 50% til 90%

Det reduserer også postherpetisk nevralgi og hvor ofte det er helvetesild. Når helvetesild vokser, kan antivirale medisiner som aciclovir minimere sykdommens alvorlighetsgrad og lengde når de begynner innen 72 timer etter utslett. Bevis tyder ikke på noen signifikant effekt på postherpetisk neuralgi nivåer av antivirale midler eller steroider. For behandling av akutte smerter, kan paracetamol, NSAIDs og opioider brukes.

Det er registrert økninger i herpes zoster (HZ) i Danmark og rundt om i verden

Dette kan gjenspeile påvirkningen av vaksinasjonsprogrammer for VZV fra barndommen som ble lansert jevnlig i Danmark i slutten av 2005.

Over alder og over tid viste begge datakildene økt HZ-nivå

GP-rapporten viste en betydelig årlig økning på 2,5 per 100 000 HZ-opplevelser mellom 1998 og 2013 og en 4,2 prosent økning i HZ-forskrivningsraten mellom 2002 og 2012 per år. Frekvensen av HZ i 60+ -befolkningen ble estimert til å stige fra 11,9 til 15,4 per 1000 personer ved bruk av GP-data eller fra 12,8 til 14,2 per 1000 personer ved bruk av reseptbelagte data (p <0,05, mellom de to periodene). Data om sykehusinnleggelse viste ikke den samme oppadgående trend over tid, bortsett fra i alderen 80 år. De fleste HZ-akuttbesøk er ikke innlagt og har vist betydelig økning over tid.

I Danmark er belastningen av HZ viktig og fortsetter å stige over tid

Denne økningen sees i pre-og post-universell vaksinasjon med VZV i 2005 og er mest uttalt i den eldre befolkningen. Sammen med aldring av den danske befolkningen og viktigheten av sunn aldring, garanterer den betydelige belastningen av HZ hensyn til HZ-vaksinasjon for eldre.

Et ekstraordinært spørsmål er om HZ-epidemiologien endrer seg over tid

Frekvensen av HZ vil bli bestemt av andelen av den tidligere infiserte populasjonen og faktorer som påvirker reaktivering. Hope-Simpson mente at eksponering av varicella naturlig forbedrer resistensen mot zosterviruset, og dermed forhindrer HZ-reaktivering. På bakgrunn av dette indikerer modellering at redusert eksponering for vill-type varicella i land med universell varicella-immunisering kan føre til en økt forekomst av HZ i 30 år 50 år etter implementeringen av programmet.
I Danmark begynte barn fra 12 måneder å VZV-vaksinasjoner i 2000, og i november 2005 ble det innført en obligatorisk 18-måneders VZV-vaksinasjon. Nylig har en vaksine blitt tilgjengelig for å forhindre HZ og PHN. Den levende dempet Oka-stamme HZ-vaksinen er 14 ganger mer effektiv enn varicella-vaksinen og er tilgjengelig og godkjent for voksne over 50 år som er immunkompetente. Shingles Prevention Study (SPS) fant at denne vaksinen har en effekt mot HZ, PHN og en HZ-målebelastning på henholdsvis 51%, 66,5% og 61% over 3 års oppfølging.


9 kommentarer

 • Jorgen Lassen

  juni 2, 2020

  Jeg var ganske ung da jeg hadde en sak om Herpes Zoster, rundt 23 år gammel. Utbruddet mitt fulgte en hendelse der jeg besvimte på gulvet på et akuttmottak på sykehuset, da jeg sto ved siden av bordet mens sykepleieren sydd opp et eldre familiemedlems blodige hodebunn i de små timer på en morgen etter at de hadde tatt et dårlig fall i baderom. Jeg endte opp med et utbrudd på brystet og ryggen. Først virket det som bare et kløende utslett som minnet meg mye om kløen jeg hadde med vannkopper som barn, men den ble spredd mer som en allergisk reaksjon. Siden det var sommertid, og vi alle svetter, ble vaskemiddelet mitt umiddelbart mistenkt i potensielt blødning i porene mine da jeg svettet. Etter hvert som det raskt utviklet seg og ble verre, vokste kløe og smerter i forhold. Jeg flyktet til legen for å få hjelp. Den gangen var det ikke mye han kunne gjøre, bortsett fra å foreskrive å ikke bære bh, holde områdene rene og tørre, ha på seg løse klær og unngå å berøre øynene mine. Jeg husker ikke spesielt hvor lang tid det tok å helbrede, men jeg husker at jeg var veldig selvbevisst om hva jeg hadde på meg uten bh i løpet av den perioden.

  Svar
 • Nis Jensen

  juni 2, 2020

  Jeg har prøvd å få det under kontroll de siste 4 årene, men til ingen nytte. Jeg har sett opp informasjon på nettet og gått til legen, men hver gang jeg får den til å gå bort kommer den bare tilbake.

  Svar
 • Theis Juhl

  juni 5, 2020

  Jeg hadde lidd av tilbakevendende episoder av Herpes Zoster de siste to årene. Det er både smertefull og pinlig situasjon. Jeg hater å bli sett når jeg har historien om, kløeutslett forårsaket av sykdommen. Jeg hadde vannkopper da jeg var yngre, og Herpes Zoster, mer kjent som helvetesild, var den varige arven fra barnesykdommen. Jeg trengte å finne en slags varig lettelse fra den ubehagelige tilstanden.

  Svar
 • Villy Jakobsen

  juni 5, 2020

  Å gjøre en undersøkelse på Herpes Zoster også kjent som helvetesild, fant jeg ut informasjon om det. En person med dette viruset som det kan spre, kastet det hele kroppen mens det var i blærende stadium. Men du er smittsom før blemmer. Men det er behandling for Herpes Zoster.

  Svar
 • Arnold Thorsen

  juni 5, 2020

  Jeg må si at jeg er den som har løst det etter å ha lidd alvorlig i 3 år. Jeg hadde dette problemet siden 2015, og det tok meg tre år å finne en permanent løsning. Jeg trenger guder kjærlighet i mitt liv og jeg er ikke hellig i det hele tatt, men jeg vet at jeg kan få det tilbake, og at dette er løsningen

  Svar
 • Magnus Martinsen

  juni 6, 2020

  Jeg har bodd hos Herpes Zoster de siste 10 årene. Jeg har prøvd alt for å prøve å løse problemet, men dessverre har ingenting vært i stand til å løse det. Jeg har vært hos leger, jeg har brukt medisin, jeg har hatt kirurgiske inngrep, men ingenting ser ut til å fikse Herpes Zoster.

  Svar
 • Kim Svenningsen

  juni 8, 2020

  Herpes Zoster er en seksuelt overført sykdom som rammer tusenvis av mennesker over hele verden, og en av måtene å unngå kantaminering er ved å bruke kondom. Ta vare, elske deg selv, bevare deg selv!

  Svar
 • Frede Mork

  juni 8, 2020

  Jeg har helvetesild. Jeg fanget vannkopper da jeg var 8 år, i 1983 … året før vaksinen kom ut. Bare lykken min. Jeg er 45 år nå og har å gjøre med oppblussinger hvert par måneder. Jeg føler meg altfor ung til dette.

  Svar
 • Orla Carlsen

  juni 11, 2020

  Herpes Zoster kom ingensteds sommeren 2012. Etter å ha fått diagnosen det, ble jeg ødelagt og fikk et trist besøk på sykehuset for å få råd og medisiner. På vei hjem ble jeg truffet av en bil, og sendt rett til legevakten. Bilen hadde slått meg på 35 mil i timen og ødelagt hoften og venstre ben. Hele familien til min kone og mine tre barn måtte se utslettene over hele kroppen min da jeg lå i sykehussengen. Denne dødelige sykdommen føltes enda verre med det uoverkommelige presset å betale medisinsk gebyr etter å ha fikset de skadde kroppsdelene mine fra bilulykken. Jeg var i økonomisk ruin og ble flau over min motbydelige hud. Jeg var for flau til å leke med barna mine eller til og med gå tur med hunden og hilse på naboer. Etter 2016 dro Herpes Zoster på grunn av min vedvarende medisinering og hudpleie. Nå kan jeg gjøre hva jeg vil uten å skamme meg eller til og med triste.

  Svar

Skriv et svar