Hvordan håndtere herpes zoster: praktiske råd for å unngå irriterende symptomer

Hvordan Man Forhindrer Helvedesild

Herpes Zoster: Den seksuelt overførbare sykdommen

Herpes Zoster, også kjent som helvetesild, er en virussykdom som kan forårsake ekstreme og kroniske nervesmerter. Den beste måten å forhindre denne sykdommen er absolutt vaksinasjon. Sykdommen er ofte forårsaket av en reaktivering av vannkopper-viruset. Hvis den ikke behandles ordentlig, kan helvetesild føre til ting som blindhet eller andre alvorlige øyeproblemer, lungebetennelse, hørselsproblemer, hevelse i hjernen, og i ekstreme, alvorlige tilfeller, muligens til og med død.

symptomer

Symptomene inkluderer utmattelse, hodepine og en brennende følelse etterfulgt av utslett i det området. Brennsmerter forårsaket av en helvetesild utslett varer vanligvis i opptil tre måneder eller et sted i det området. I Danmark har helvetesild vist seg å være like dødelig som det er i noe annet utviklet land. Faktisk ble i 2016 2.677 personer innlagt på sykehus for helvetesild i nasjonen. Andelen innlagte øker når alderen går opp, og helvetesildfrekvensen er mest vanlig hos personer som er over 80 år.

Herpes Zoster i Danmark

Helvetesild har vist seg å være veldig dødelig, til tross for at vaksinasjoner er gratis for borgere over 70 år i Danmark. Faktisk, i nasjonen mellom 1997 og 2016, ble 438 mennesker drept på grunn av sykdommen, hvorav 365 var over 80 år. Mens vaksinasjon ofte regnes som den beste metoden for å forhindre at helvetesild oppstår hos eldre, Vaksinasjon for sykdommen er relativt kortvarig, noe som betyr at effekten av vaksinasjon og dataene om emnet ikke kan artikuleres og rapporteres positivt. Et annet farlig faktum å huske er at helvetesild er sterkt byttedyr for de som er immunkompromittert, spesielt de som har sykdommer som fører til at de har et allerede svekket immunforsvar som kanskje ikke er i stand til å kjempe mot sykdommen, så vel som andre som har sterkere immunforsvar .

Danskere blir bevisst

Helvetesild er fremdeles ekstremt til stede i Danmark, og en av tre personer vil utvikle sykdommen i løpet av livet. Mens helvetesild primært byttes for de som er over 80 år, betyr det ikke at de som er yngre ikke er i faresonen. Regjeringen tar ikke betalt for personer over 70 år for helvetesild for veving av helvetesild, da de ofte også anses for å ha en høy risiko for sykdommen. Mens personer under 70 år bare får sykdommen i sjeldne tilfeller, skal heller ikke disse personene belastes for å få vaksinasjonen. En livstruende sykdom som helvetesild er ingenting å leke med, og å ikke bli vaksinert setter noen over 50 år i fare for å utvikle den til tider dødelige sykdommen.

Behandling av Herpes Zoster

Herpes Zoster har et høyt ineffektivitetsnivå, noe som betyr at det fører til en infeksjon med høy hastighet sammenlignet med andre sykdommer, noe som gjør den enda dødeligere. Cellular immunitet avtar når folk blir eldre, og det er derfor sykdommen ser ut til å være så utbredt hos eldre. Sykdommen er ofte så utbredt hos eldre, siden mange eldre tidligere hadde vannkoppevirus, som ikke hadde vaksinasjon før et godt stykke etter at eldre hadde sykdommen. En interessant faktor når det gjelder helvetesild er at det ikke har vært bevis i studier på at det er arvet i familier som de fleste andre sykdommer. Faktisk er helvetesild hovedsakelig et resultat av psykologisk stress og immunsuppresjon. Personer med en eller begge av disse stressorene utgjør en høy risiko for å utvikle sykdommen, spesielt når de fyller 70 år når helvetesild blir en eksponentielt høyere trussel, en som ofte kan være livstruende.

Kan Herpes Zoster kureres

Det er ingen måte å si fra nå om det kan være en kur mot sykdommen, da vaksinasjoner ikke en gang har vist seg å være vellykkede ennå. Det tar tid før forskere kan fortelle om vaksinasjoner er vellykkede eller ikke, men foreløpig ser det ikke ut til at helvetesildviruset snart vil forsvinne. Den danske regjeringen bør være forberedt på å fortsette å møte denne trusselen mot innbyggerne i noen tid fremover. Herpes Zoster er en av de mest alvorlige sykdommene som står overfor landets eldre innbyggere, og ved å gi tilgang til vaksinasjoner og høykvalitetsleger vil regjeringen gjøre alt de kan gjøre for å forhindre viruset i fremtiden.


6 kommentarer

 • David Thygesen

  juni 3, 2020

  Jeg har hatt å gjøre med Herpes Zoster i mange år nå. Imidlertid var det først på mitt siste besøk til legen at jeg skjønte at det faktisk kommer av reaktiveringen av det lille koppevirus. Med navnet som det er, er det ganske enkelt å bli distrahert av stigmatiseringen.

  Svar
 • Danny Toft

  juni 5, 2020

  Herpes Zoster har vært en alvorlig belastning for meg. Jeg har det veldig dårlig og skammer meg. Jeg føler at folk ser annerledes på meg når de finner ut. Det er som om de tror jeg er grov og at de er bekymret for å fange den. Jeg ønsker veldig mye å bli kurert fra dette.

  Svar
 • Svend Poulsen

  juni 6, 2020

  Ble først diagnostisert med det sommeren før grunnskolen. Hadde et fryktelig forløp av det og havnet i sengen til sommeren med flere blødende blemmer. Det var fryktelig smertefullt, da til og med en bris over huden ville få meg til å skrike av smerte. Det var første gang i mitt liv at jeg noen gang seriøst vurderte å ta mitt eget liv.

  Svar
 • Henry Christoffersen

  juni 8, 2020

  Jeg har hatt Herpes Zoster i over 4 år. Jeg er heldig at det ikke har blusset opp i det hele tatt. Når det blusser opp, må jeg få medisiner for å behandle det. Medisinen jeg bruker er Valtrex.

  Svar
 • Tony Thorsen

  juni 9, 2020

  Jeg har taklet Herpes Zooster eller helvetesild helt siden videregående. Det svekket min evne til å engasjere meg i fysisk intimitet og forsterket mine følelser av utilstrekkelighet med smertene som var involvert i utbrudd. Jeg søkte vidt og bredt i et forsøk på å finne en permanent løsning og ble begeistret da legen min fortalte meg om …

  Svar
 • Bjarke Buch

  juni 10, 2020

  Jeg har hatt å gjøre med herpes zoster eller helvetesild i mange år nå. Som barn hadde jeg vannkopper som jeg plukket opp fra et "koppevenn". Nå som eldre voksen har jeg opplevd de smertefulle utslettene og har blitt brukt på et antiviralt middel for å bekjempe det.

  Svar

Skriv et svar