Klinisk depresjon, statistikk, symptomer og behandlingsalternativer

Hva er depresjon?

Er Der Effektive Behandlinger Mod Depression

Ordet "depresjon" kan brukes på mange måter. For de fleste er depresjon et humør som kan vare fra timer til år, preget av tristhet, tretthet, slapphet og endringer i matlyst, søvnmønster og seksuell lyst. Ordet kan også brukes på en tilfeldig måte som et synonym for skuffelse eller dejeksjon, like mildt som "Jeg var deprimert av at favorittlaget mitt tapte spillet forrige søndag" til så alvorlig som "jeg var deprimert av at moren min døde". Psykologer, psykiatere og rådgivere bruker begrepet depresjon på en mye mer spesifikk måte, for å betegne en av flere humørsykdommer som kan diagnostiseres og behandles. Klassifiseringsordninger er forskjellige etter land, tidsperiode og medisinske standarder som brukes, men det er vanligvis to hovedtyper av depresjon som er anerkjent av fagfolk:

 • Dysthymia – Dysthymia (som også kan kalles vedvarende depressiv lidelse) er en mindre alvorlig type depresjon, men symptomene varer vanligvis lenger. Du kan beskrive dysthymia som et redusert humør, og en kronisk lidelse som noen lider ikke vil kjenne seg igjen som en lidelse, men kan vurdere å bare være en del av deres personlighet. Generelt vil personer som lider av dysthymia lide av lite humør, en følelse av å være hjelpeløs, lav (eller høy) appetitt, følelser av verdiløshet eller lav selvtillit, sove for lite eller for mye, og et tap av interesse for aktiviteter som de pleide å glede seg (sex er spesielt bemerkelsesverdig). Personer som får diagnosen dysthymia må møte et bestemt spesifikt sett med symptomer i to år eller mer. Noen med Dysthymia kan bli sett på av seg selv eller andre som ikke lider av en lidelse, men bare en slags "downer" i personlighet.
 • Major Depressive Disorder – Som navnet antyder er Major Depressive Disorder den mer alvorlige av de to hovedtyper av depresjon. Du kan tenke på det som å ha de fleste av de samme symptomene på Dysthymia, men bare mye mer alvorlig, og noen ganger med andre symptomer som er til stede, for eksempel falsk tro eller hallusinasjon. Noen med alvorlig depressiv lidelse, i motsetning til Dysthymia, kan oppleve et fullstendig tap av all glede (i motsetning til dysthymia, der det bare er et generelt tap av interesse). Den lave selvtilliten til hjelpeløshet som oppleves i Dysthymia, kan oppleves av noen med major depressive Disorder som en besettelse av sin egen verdiløshet, hatet til meg selv, en overveldende skyldfølelse om beslutninger som ikke berettiger det, og selvmordstanker. Denne typen depresjoner har også mange undertyper, inkludert atypisk depresjon, der den lidende opplever litt glede i aktivitet, så vel som andre diagnostiske forskjeller, katatonisk depresjon der den syke er så desperat at de blir katatoniske, sesongbetont lidelse der depresjonen opptrer. eller forverres med endringen i årstider, og flere andre typer.

Hvem lider av depresjon?

Hvem som helst kan lide av depresjon, men det er noen forskjeller i priser basert på alder, kjønn, bostedsnæring og andre faktorer. Det er ikke godt forstått hva som kan være årsaken til disse forskjellene, men kvinner har en tendens til å lide av major depressive Disorder mer enn menn, og diagnosen har økt i de senere år i de fleste land. I USA vil omtrent 17% av befolkningen oppleve en major depressiv episode på et tidspunkt i livet. I Japan er frekvensen av den samme lidelsen mye lavere, bare 3%.

Hva forårsaker depresjon?

Eksperter er splittet om årsakene til depresjon. Mange utøvere er klar over at det er veldig sannsynlig at en genetisk faktor er involvert, ettersom depresjon ser ut til å forekomme i familier, og studier av tvillinger har funnet at identiske tvillinger (som deler 100% av deres DNA) er mer sannsynlig å dele diagnosen eller mangelen på det enn to broderlige tvillinger (som bare deler 50% av sitt DNA). Dette betyr ikke at det er helt genetisk, og DNA kan til og med vise seg å være en veldig liten komponent. Kvaliteten på sosiale støttesystemer, overgrep og stress på grunn av store livshendelser (som død av et kjæledyr, venn eller familiemedlem) er bemerket og åpenbare bidragsytere til depresjon.

Hvilke behandlinger for depresjon er tilgjengelige?

I dag er mange behandlingsalternativer tilgjengelige for depresjon. Noe av det vanligste er medisiner. Det er mange typer medisiner, og de mest tilgjengelige er i en klasse som kalles SSRI (selektiv serotonin gjenopptakshemmer). Som med alle medisiner, er det bivirkninger, som påvirker noen mennesker mer enn andre, og mange prøver noen få forskjellige medisiner før de finner en som fungerer for dem. Terapier som samtaleterapi, kognitiv atferdsterapi og gruppeterapi har også gitt lettelse for mange. I ekstreme tilfeller har elektrosjokkterapi blitt brukt med stor suksess. Flere nye behandlingsformer er også under utredning. For eksempel har transkraniell magnetisk stimulering, der en magnetisk puls blir påført hjernen, vist en viss suksess. Ketamin, et bedøvelses- og fritidsmedisin, har i noen studier vist seg å lindre depresjonssymptomer nesten umiddelbart når det administreres i en klinisk setting av en profesjonell. FDA godkjente nylig et medikament kalt esketamin (som nesten tilsvarer ketamin) i nesesprayform for behandling av depresjon.


3 kommentarer

 • Mathias Carlsen

  juni 8, 2020

  Jeg begynte først å lide av depresjon mens jeg gikk gjennom en veldig vanskelig skilsmisse. Min tidligere mann var veldig grusom mot meg, og det var mye følelsesmessig frem og tilbake. Det var vanskelig for meg å få balansen følelsesmessig. Det var også en stor økonomisk hit, og bekymringene for penger førte meg til mye fortvilelse. Det føltes som et svart hull jeg aldri kom til å krype ut av, ikke være ønsket, ikke kunne forsørge meg selv, ikke kunne flytte livet mitt fremover.

  Svar
 • Michael Simonsen

  juni 8, 2020

  Jeg hadde levd med depresjon i lang tid før jeg virkelig forsto hva det betydde for meg, eller at det løp frodig i hele familien. Første gang det ruget det stygge hodet i livet mitt, var da søsteren min forsøkte selvmord. Spol frem til ungdomsskolen og deretter college, og jeg begynte å få anfall av depresjon som det var vanskelig å riste på meg. Spol fremover, flere år inn i ekteskapet mitt, og jeg har brukt år på å kjempe for å riste depresjonen som har gjennomsyret livet mitt etter en rekke dødsfall og tragedier i menneskene i nærheten av oss.

  Svar
 • Frode Munch

  juni 10, 2020

  Jeg har alltid vurdert å leve med depresjon sammenlignet med å falle ned et kaninhull. Overalt hvor du ser er mørke og du er under bakkenivå. Sinnet ditt blir blandet og tankene ikke betyr noe, og det betyr ikke noe fordi du bare ikke bryr deg om hva saken er. Jeg personlig ville aldri begå selvmord, men jeg tenker på det faktum mange ganger om dagen. TV-en er på, og du stirrer på hvilken kanal den er igjen, uavhengig av hva som vises, til og med informasjonsmateriell. Ingenting betyr noe. Noen ganger vil en sterk, skarp emosjonell smerte stikke meg i hjertet. Og du lå bare der, ubevegelig.

  Svar

Skriv et svar