En sonas lite kjente årsak: somatiseringen

Herpesbehandling I Danmark

Tegn På Herpes

Herpes zoster er forårsaket av varicellaviruset, som tilfeldigvis er det samme medvirkende viruset som er forbundet med vannkopper. Nesten alle menneskene som skaffer seg herpes zoster har hatt varicellaviruset en gang før i form av vannkopper. Første gang en person får varicellaviruset, er vannkopper resultatet. Når varicellaviruset er blitt aktivert på nytt i kroppen, uttrykkes det som herpes zoster. Varicellaviruset forlater egentlig aldri kroppen når symptomene på vannkopper avtar. Varicellaviruset forblir i dvale i kroppen til noe utløser det til å uttrykke effektene igjen. Den påfølgende aktiveringen av varicellaviruset uttrykkes som herpes zoster. Uansett hvor alvorlig eller mild vannkopperviruset ble uttrykt, er en person kvalifisert til å aktivere varicellaviruset på nytt for å uttrykke herpes zoster.

symptomer

Symptomene som kan oppleves med herpes zoster er hodepine og tretthet. En person kan også oppleve ubehag i øynene når det er i nærvær av sterke lys og et smertefullt utslett som kan inneholde blemmer og til og med brennende følelser. Disse symptomene kan oppleves sporadisk eller konstant over flere dager. Normalt oppstår følsomheten for lys og smerter og / eller brennende følelser før utslettet og blemmer vises. Et typisk herpes zoster-utbrudd varer i omtrent 10 til 15 dager. En person vet når et herpes zoster-utbrudd begynner å rydde opp fordi blemmer og utslett på huden begynner å bli skorpe. I en sjeldnere forekomst kan utslettet som er tilstede under et aktivt herpes zosterutbrudd, bli smittet. Smertene vil fortsatt være til stede selv om utslettet forsvinner. Hvis det utvikles en infeksjon i utslettet, behandles den med antibiotika. Medisinske tilbydere kaller dette post-herpetisk nevralgi hvis smertene vedvarer mer enn 3 måneder etter at utslettet er opphørt. Nesten en av ti tilfeller av herpes zoster ender med at personen opplever postherpetisk nevralgi.

Vaksinasjon

Av personene som ikke er vaksinert mot varicellaviruset, opplever omtrent en av hver tredje person herpes zoster en gang senere i livet. Det er veldig typisk at herpes zoster forekommer blant mennesker i eldre alder. Konsekvensene av å få herpes zoster i eldre aldre er svært alvorlige. Jo eldre en person er, desto mer sannsynlig er det at de utvikler mer alvorlige sykdommer på grunn av å oppleve herpes zoster. Ikke bare mennesker i eldre aldre risikerer å få herpes zoster. Mennesker som har svekket immunforsvar har en enda større risiko for å oppleve herpes zoster fordi kroppen i noen alder ikke er i stand til å bekjempe aktiveringen av varicellaviruset så godt som yngre pasienter. Det er trygt å si at hvis en person aldri har hatt vannkopper, så er det nesten umulig for den personen noensinne å oppleve herpes zoster-viruset ettersom viruset oppstår i ens egen kropp ved å mate av varicellaviruset som vannkopper har etterlatt.

Behandling

I Danmark anbefales det at folk får vaksinasjon for varicellavirus på begrenset basis. Disse begrensningene inkluderer personer som har utsatt immunitet og kan ha en høy risiko for å bli utsatt for vannkopper. Gravide blir instruert om å få vaksinen i de tidligere stadiene av svangerskapet. Mennesker som har det som er klassifisert som en risiko for betydelig eksponering for varicellavirus, er en prioritet for vaksinasjonen. Denne klassifiseringen refererer til personer som bor i en husholdning med et aktivt tilfelle av vannkopper. Vaksiner er en sikker og effektiv måte å forhindre overføring av vannkopper. Herpes zoster er ikke så smittsom som vannkopper, men det er avgjørende å stoppe viruset før det kan invadere kroppen for å stoppe dominoeffekten av økende helsetjenester og andre svekkende sykdommer.

Økonomisk innvirkning

Blant dansker er herpes zoster-viruset kram av helsevesenet og økonomien på grunn av dets innvirkning det har på den eldre befolkningen og konsekvenser for å forårsake andre sykdommer. Mange eldre mennesker som utvikler herpes zoster, opplever ofte andre sykdommer som kan bli dødelige. Stadig flere eldre skal til sykehuset og sykehjemmene, og bruker ressurser som ikke gir deg kostnadene.


3 kommentarer

 • Ebbe Daugaard

  juli 9, 2020

  Jeg fikk Herpes Zoster da jeg var 65 år, rett før jeg fikk vaksinasjon for det. Dessverre er det den mest smertefulle tilstanden jeg noen gang har hatt, men legen min jobber sammen med meg for å behandle den.

  Svar
 • Christopher Graversen

  juli 11, 2020

  Min første episode av Herpes Zoster (AKA helvetesild) skjedde i en alder av 50. Jeg hadde en kløende lapp på høyre side av ryggen med blemmer. Dette ble raskt smertefullt selv for å få klærne mine til å røre den. Noen foreslo, og jeg prøvde å dekke blemmer med et strøk med klar neglelakk. Dette dannet et beskyttelsesdeksel som forhindret smerter når klær berørte den.

  Svar
 • Nis Birk

  juli 13, 2020

  Jeg hadde vannkopper da jeg var liten, så jeg ble overrasket da jeg fikk et utslett som så ut som vannkopper. Jeg dro til legen min, og han diagnostiserte Herpes Zoster. Det tok noen uker å bli bedre.

  Svar

Skriv et svar