Leve med Herpes Zolster (helvetesild): En guide for behandling

Herpes zoster er også kjent som helvetesild

Hvordan Forhindrer Jeg Helvedesild

Sykdommen er avledet fra reaktivering av det samme bidragende viruset som forårsaker vannkopper. Varicella zoster-virus er den medvirkende faktoren som reaktiveres og er ansvarlig for vannkopper og herpes zoster. Sykdommen er eksemplifisert med smertefulle blemmer på overflaten av huden. Herpes zoster er en veldig alvorlig sykdom som forårsaker svært alvorlige smerter som kan vare i minst en måned. Svært alvorlige sykdommer som kan stamme fra herpes zoster er øyeproblemer som kan føre til blindhet, lungebetennelse, problemer med å høre, hevelse i hjernen og i ekstreme tilfeller kan død oppstå.

Når en person først blir utsatt for varicella zoster-virus, vil de oppleve sykdommen vannkopper

Når viruset reaktiveres, som vanligvis er i en eldre alder senere i livet, forvandles sykdommen til herpes zoster. Herpes zoster er mye mer alvorlig enn vannkopper. Dette skyldes hovedsakelig varicella zoster-viruset som oppholder seg i kroppen når symptomene på vannkopper har ryddet opp. Selv om en person har hatt et veldig mildt tilfelle av vannkopper eller ikke husker å ha viruset i det hele tatt, er de fortsatt utsatt for å utvikle herpes zoster senere i livet.

Symptomer på herpes zoster

Symptomene på herpes zoster inkluderer brennende og / eller prikkende følelser i de berørte områdene der blemmer utvikler seg, hyppig hodepine, tidvis utmattet og følsomhet for sterkt lys. Disse symptomene kan begynne å dukke opp før selve blærene dannes. Dette kan sees opptil flere dager før viruset trer i kraft på kroppen. Herpes zoster sykdom varer vanligvis i omtrent 10 til 15 dager. Sykdommen kan behandles og muligens forebygges hvis den blir fanget opp minst tre dager tidlig før blærene begynner å danne seg. Et tydelig tegn på at sykdommen er til stede er at den lager et mønster som ligner på et belte eller stripe på siden av kroppen eller ansiktet. Blærene som dannes på overflaten av huden er fylt med pus og sprekker som gjør at huden kan skorpe og gro kort etter. Noen ganger er ikke helbredelsesprosessen så lett. Noen ganger er det tilfeller der utslett blir smittet og får utslett til å vare lenger. For å hjelpe til med å kurere infiserte utslett kan en person kreve antibiotika. Selv når blærene gro og forsvinner, kan det fremdeles være smerte i området der blærene var. Det er viktig for folk å være klar over hvor lenge smertene varer etter at blærene leges. Hvis smertene vedvarer lenger enn tre måneder, kan post-herpetisk nevralgi ha utviklet seg.

Herpes zoster øker over tid blant danskere

En av tre danske mennesker som ikke har blitt vaksinert mot vannkopper-viruset, utvikler herpes zosters senere i livet. Herpes zoster påvirker vanligvis mennesker som er eldre. Hvis en person hadde vannkopper da de var yngre, har de høy risiko for å få herpes zoster i eldre alder. Jo eldre en person er, jo større er risikoen for at de får herpes zoster sykdom. Immunkompromitterte mennesker i alle aldre har også større risiko for å utvikle herpes zoster. Det er viktig å vite at hvis du aldri har hatt vannkopper, er det nesten umulig for en person å utvikle herpes zoster-viruset. Personer som har fått vaksinasjon mot vannkopper og kommer i kontakt med noen som har herpes zoster, kan ikke smittes med herpes zoster sykdom. Dessverre klarer ikke mennesker som har kompromittert immunforsvaret og mennesker som har hatt vannkopper før, å få vannkopper-vaksinasjon.

Herpes zoster er mye mindre smittsom enn vannkopper

Blant danskere har forskere funnet at risikoen for å spre varicella zoster-viruset er veldig lav hvis utslett dekkes ordentlig. Når blærene sprekker, er utslett ikke lenger smittsomt for å være smittsomt. Å ta vare på herpes zosters er viktig når man ikke prøver å påvirke andre mennesker. Utslettet skal dekkes, man skal ikke berøre eller klø på utslett og vaske hendene ofte for å forhindre mulig spredning av viruset på andre overflater av huden.


4 kommentarer

 • Svend Erichsen

  september 10, 2020

  Jeg led med det i mange år til jeg fant ut hva Herpes Zoster var. Nå i 40-årene trenger jeg ikke leve med det lenger. For omtrent 5 år siden kunne legen min endelig hjelpe meg.

  Svar
 • Lars Hald

  september 12, 2020

  Herpes Zoster-viruset, spesielt helvetesild, får meg til å lide mye i fjor. Jeg hadde et alvorlig utbrudd som dekket overkroppen min. Først var det veldig kløende, men så ut som en stikkende smerte. Medisiner hjalp meg med å komme meg, men jeg har blitt igjen med betydelig arrdannelse.

  Svar
 • Frede Laursen

  september 14, 2020

  Jeg hadde et par veldig dårlige toner av Herpes Zoster. Den siste var i 2017. Det var en veldig smertefull og ubehagelig opplevelse. Jeg håper det ikke skjer igjen.

  Svar
 • Jacob Hald

  september 14, 2020

  Jeg hadde Herpes Zoster en gang. Det var et par uker med kløe, brennende smerte og følelsen av insekter som kryp på huden min. Heldigvis var det begrenset til en liten lapp på magen. Jeg klarte å identifisere det på internett, og en lege foreskrev en antiviral som ryddet opp i løpet av få dager. Jeg har fortsatt et arr etter det.

  Svar

Skriv et svar