Advarselstegnene på depresjon som du må passe på

Blant australiere lider omtrent 45 prosent av dem av en eller annen type psykisk helseproblem i løpet av livet. Det anslås at det i løpet av et gitt år er omtrent en million mennesker blant australske voksne som lider av depresjon. I løpet av de siste 8 årene har depresjonsdiagnosen opplevd en dramatisk økning. Denne økningen av depresjonsdiagnose ble observert blant alle aldre og rasegrupper, men det er en betydelig stigning blant yngre mennesker. Kvinner i alderen 15 til 34 år har hatt størst økning blant kjønnene.

Depresjon blant menn

Depresjon og kvinner

Kvinners diagnose av depresjon har økt i underkant av 8 prosent i løpet av 8 år, mens diagnoseraten hos menn har økt med bare 5 prosent på samme tidsramme. Dette indikerer på ingen måte at australiere har det dårligere med mental helse enn andre steder. Helling av depresjonsdiagnose øker blant mennesker over hele verden.

Mange mennesker som har depresjon forblir udiagnostisert

Med dette i betraktning representerer menneskene som får diagnosen hvert år en liten brøkdel av menneskene som går rundt og lider av depresjon i Norge. Tallene øker over tid med mengden personer som blir diagnostisert hvert år kan være at flere mennesker søker hjelp for depresjon. Med den signifikante forskjellen fra menn og kvinner som lider av depresjon, kan dette skyldes at kvinner er mer sannsynlig å søke lege for depresjonen deres enn menn. Noen statistiske analyser i Norge mener at det er viktig å spørre om hvilke symptomer en person har opplevd og i hvor lang tid de har opplevd disse symptomene. Denne analysen gir et stort bilde av om diagnosen depresjon ble forsinket kontra nye tilfeller som bare dukket opp hvert år. Det som har blitt avdekket med denne analysen er at depresjonen har vært ganske jevn over tid og ikke særlig blitt verre med årene.

Noen tenker kanskje at jo mer vi lærer om depresjon og dens effekter på kroppen, at diagnoseraten skal bli bedre over tid

Det er ikke overraskende at australiere får behandling for å lindre symptomene på depresjon, men hyppigheten av personer som har depresjon er ikke synkende. I gjennomsnitt anslås det at en av hver ti australiere tar antidepressiva til daglig. Dette er en veldig høy rate og plasserte Norge øverst på listen for å ha de mest bruk av å ta antidepressiva til daglig. Antidepressiva ser ut til å være behandlingsalternativ for medisinske tilbydere når de behandler depresjon. En annen form for behandling for depresjon som tar av er psykologisk terapi. I Norge ble dekningen for psykologisk terapi dekket av Medicare i 2006, og siden antallet personer som velger dette alternativet, har økt.

Med dette under vurdering, lurer noen på hvorfor det ikke er forbedringer i frekvensen av personer som lider av depresjon

Det gjenstår fortsatt en stor mengde mennesker som lider av depresjon og en enorm mengde nye tilfeller hver dag. Det forventes at en persons mentale tilstand skal forbedre seg i løpet av behandlingen og behandlingen. Det er to teorier som sannsynligvis er årsaken til at vi ikke ser en reduksjon i mengden av personer som har depresjon: behandlingsalternativene oppfyller muligens ikke standard for omsorg, og det er ingen forebyggingsstrategier på plass for depresjon.

Behandlingsalternativer

Det finnes en rekke behandlingsalternativer for depresjon, snarere når australiere søker behandling, er alternativene som tilbys ofte begrenset til medisinsk fagpersons preferanse eller tro, og ikke så mye hva som er best for pasienten.

Bruken av antidepressiva er for eksempel nyttig for behandling av alvorlig depresjon, snarere antidepressiva gis som behandling til depresjonspasienter overalt, uansett hvor alvorlig eller mildt tilfelle depresjon kan være. Depresjonsbehandling krever mer enn noen få økter for å avdekke medvirkende faktorer, de beste behandlingsalternativene og forebygging. Det er her psykologisk terapi kommer inn for å spille, men mer enn bare noen få økter er nødvendig for å behandle en persons depresjon. Det anslås å gi effektiv depresjonsbehandling, en person trenger rundt 16 til 20 økter for å virkelig adressere og behandle tilstanden.


6 kommentarer

 • Roy Wagle

  december 26, 2019

  Jeg har hatt depresjonstilbud i hele mitt liv, fra jeg var ung. Foreldrene mine kom ikke sammen og hadde skilt seg, og da jeg var 7 år gikk moren bort. Det var der det begynte, tror jeg. Det er vanskelig, forvirrende og ofte veldig frustrerende å leve med depresjon. Da jeg var yngre tok ingen meg på alvor. Familien min "trodde" ikke på depresjon. Det var bare "en unnskyldning for å være lat". Etter hvert som jeg har blitt eldre, har de lært bedre og tar meg på alvor, i hvert fall. Å være deprimert som voksen er imidlertid nesten verre. Da jeg var yngre forsto jeg ikke hvorfor jeg følte det slik, at det ikke var normalt og at det ikke var min skyld. Men som voksen forstår jeg depresjon mer, og ser og forstår hvordan det nådeløst ripper ting fra hverandre – men jeg er fremdeles like hjelpeløs og klarer ikke å fikse det som jeg var da jeg var barn.

  Svar
 • Peder Wike

  december 26, 2019

  Depresjon er ikke hva folk tror; det er ikke tristhet. Jeg er trist, men er også glad. Likevel, innenfor disse følelsene er en generell følelse av selvfølelse og negative tanker.

  Svar
 • Knut Alme

  december 28, 2019

  Jeg har følt meg annerledes hele livet og aldri følt meg akseptert av noen. Venner var egentlig ikke vennene mine, og jeg ble brukt til andre gevinster, og det skadet sinnstilstanden og lykkenivået. Uten en karriere eller mål eller et støtteapparat har jeg ingen steder å gå og vet ikke hvem jeg skal snakke med. Jeg kan ikke stole på noen andre enn meg selv, i det minste kan jeg stole på meg selv og mine evner.

  Svar
 • Sjur Langeland

  december 31, 2019

  I mine verste depressive perioder er det en virkelig kamp å bare sette den ene foten foran den andre. Jeg kan knapt ta vare på grunnleggende nødvendigheter. Livet ser ut til å stå stille i meg mens jeg ser at verden beveger seg. Jeg føler at jeg er i et dypt mørkt hull og ikke klarer å komme meg ut. Jeg er ikke sikker på at jeg selv vil ut. Håpløshet råder uansett hva noen andre sier. Jeg stiller spørsmål ved nytten i livet mitt. Jeg vurderer om andre til og med ville brydd seg om jeg var borte. Jeg tenker på måtene jeg lett kunne blitt borte. Jeg synker ned i det visuelle av den aktiviteten når jeg tar pusten min. Jeg ser ikke så veldig mange farger. Jeg vet at fordi når depresjonsepisoden letter lettere, virker det som om lysene har blitt slått på og jeg faktisk kan se den fargerike verdenen.

  Svar
 • Runar Hoium

  december 31, 2019

  Jeg har taklet depresjon siden jeg gikk på barneskolen. Jeg visste ikke det. Jeg ville ha panikkanfall og bare gi dem av som normalt. Nå som jeg har taklet det ubehandlet i mange mange år. Det har blitt mye verre. Jeg takler angst, en spiseforstyrrelse, selvskading og selvmordstanker. Jeg skulle ønske jeg hadde tatt opp det før. Nå er alt en kamp. Men jeg skjuler fortsatt feilene mine, vennene og familien tror fremdeles at jeg er den lykkelige peppete jenta som kan få noen til å le. Men jeg føler at jeg alltid er løgn.

  Svar
 • Hakon Lye

  december 31, 2019

  Å leve med depresjon liker jeg å minne om de gode tider. Jeg hadde en ideell barndom. Det var sol og mamma var alltid der for å ta oss til stranden eller bassenget i nabolaget. Hun vekket oss, og hun la oss i seng. Spol frem 20 år; Jeg hadde min egen baby. Med all kjærligheten og gleden den lille gutten brakte til meg … kom fødselsdepresjonen. Når du hører om depresjon fra venner og ser det i filmene, tror du det er som å være i mørket. Det var ikke slik depresjon så ut for meg. Den var hvit. Forblindende hvitt. Alt rundt meg var så lyst, jeg bokstavelig talt holder hodet under puten. Jeg kjente en tomhet som jeg ikke kunne rationalisere for livet. Jeg klarte ikke å holde følge med å være moren min mor var. Jeg sliter og streber etter å være som henne. Og for å toppe det, var det følelsen av at ingenting stemte da Trump ble valgt året jeg var gravid. Alt har ikke vært det samme, men det har blitt bedre. Jeg har blitt bedre. Jeg er en ikke så forferdelig hjemmeforeldre med depresjon, og vi har det bra.

  Svar

Skriv et svar