Irritabel tarmsyndrom: Symptomer, årsaker og behandling

Kramper? Opplever veldig hyppige tarmsymptomer som forstoppelse eller diaré? Kanskje du lider av en veldig vanlig tarmlidelse: Irritable Bowel Syndrome, også kjent som IBS.

IBS er vanligvis en livslang tilstand med et bredt spekter av symptomer som oppstår over tid i forskjellige former for varighet og intensitet. Det anslås at 20% av danskerne har hatt irritabel tarmsyndrom i løpet av livet. Også det er mer vanlig hos kvinnepopulasjonen: omtrent dobbelt så hyppig enn hos mennpopulasjonen.
IBS påvirker vanligvis voksne fra 30 år, men kan påvirke yngre mennesker, til og med barn og tenåringer.

Årsaker til IBS er ikke godt forstått ennå, men forskning har vist at sannsynligvis har en multifaktoriell etiologi

Hvad Er Ibs

Ofte irritabel kolon syndrom utløses etter en gastroenterittinfeksjon.

I Danmark er forekomsten av gastroenteritt veldig høy med mer enn 17 millioner tilfeller per år, og omtrent en av fire av dem er matbårne. Dette gir oss dimensjonen av diffusjonen av denne spesielle fordøyelseskanalen i Danmark.
En annen mulig årsak til IBS er av endokrin natur og involverer rollen som kortikotropinfrigivende hormon (CRH) i stressrelaterte tilfeller med irritabel tarm.

Det viktigste symptomet på IBS er magesmerter, ledsaget av endringer i avføringsfrekvens, i avføringsform og oppblåsthet i tarmen. Symptomatologi varierer i intensitet og hyppighet fra folk til mennesker, men kan forveksles med andre tarmsykdommer som kreft og Crohns sykdom. Når symptomer som rektal blødning, anemi og vekttap følger med den vanligste IBS-symptomatologien, er ytterligere undersøkelse nødvendig. Glutenfølsomhet og cøliaki har noen symptomer med IBS som oppblåsthet og diaré, og i begge forhold i pasientens avføring kan det være slim. IBS-diagnose er ofte en eksklusjon, selv om en mer moderne medisinsk tilnærming til irritabel tarmsyndrom oppmuntrer til en diagnose basert på positive ROME IV diagnostiske kriterier.

Langt farligere er likheten mellom IBS-symptomer og de av tykktarmskreft

Mennesker som er rammet av de to tilstandene, deler magekramper, forstoppelse og oppblåsthet, men kreftpasienter utviklet kvalme, vekttap og blødning fra endetarmen, men ofte bare når svulsten er i et avansert stadion. Tykktarmskreft er den tredje mer vanlige neoplasien i Danmark med mer enn 15000 nye tilfeller og 5000 dødsfall hvert år, derfor er det viktig å utelukke denne sykdommen i diagnostisk prosess.

Som sagt før det å være kvinne er en risikofaktor for irritabel tarm, med tanke på den største hendelsen av tilstanden hos danske kvinner. Hvem som tilhører en lavere sosioøkonomisk status, er forbundet med en større risiko for å lide av IBS, sannsynligvis på grunn av dårlig kosthold og økte stressfaktorer. Selv kjennskap til mennesker som er rammet av IBS er en risikofaktor som antyder genetiske faktorer i utløsningen av sykdommen.

IBS er ikke en tilstand som fører til økt dødelighet, men kan redusere livskvaliteten hos berørte mennesker, noe som fører til psykiske problemer.
Behandlingen av irritabel tarmsyndrom er primært fokusert på adopsjon av et riktig kosthold og trygghet hos pasienten, for å unngå ytterligere stressfaktorer. Kostholdsanbefalinger inkluderer forbruk av mindre uoppløselige og mer oppløselige fibre, unngåelse av spesielle matvarer som alkohol, koffein og adopsjon av et lavt FODMAP-diett. Det siste er et diettregime som består av reduksjon i matvarer som inneholder gjærbare karbohydrater som forårsaker overflødig gassproduksjon som fører til diaréepisoder og magesmerter.

Regelmessig trening kan avlaste IBS-symptomene og legenes råd om å følge fysisk aktivitet med dietter.

Psykologiske terapier er ofte veldig effektive for å forbedre symptomer på IBS. Stress og angst er en vanlig faktor for å utløse irritabel tarmsykdom, med tanke på at angstrelaterte tilstander i Danmark øker, med mer enn 30% av kvinnene og 20% av mennene som er berørt på et eller annet tidspunkt i livet. Håndtering av disse psykologiske lidelsene kan være en vellykket måte å behandle og til og med løse, i noen tilfeller, IBS-problemer. Psykoterapi er en viktig form for behandling for stressrelatert IBS, men det er et faktum at bruk av antidepressiva som SSRI kan redusere symptomer på irritabel tarmsyndrom betydelig. Legemidler som behandler symptomer når de dukker opp, brukes ofte av pasienter: antispasmodiske legemidler som mebeverine (Buscopan) kan lindre symptomene, det samme gjør avføringsmidler i forstoppelse indusert av IBS. Bruk av probiotiske preparater ved behandling av IBS er kontroversielt, men forskning har med suksess vist sin positive rolle i diaréepisoder. Peppermynteolje har vist egenskaper som er nyttige for lindringssymptomer hos mange pasienter som er rammet av irritabel tarmsyndrom og er mye brukt i Danmark til dette formålet. En annen vanlig urtebehandling mot IBS og andre lidelser i mage-tarmkanalen er Iberogast, et fytopharmacon med ni urteekstrakter som har vist god evne til å håndtere IBS-symptomer.

Selv om irritabel tarm er en vanlig helsetilstand i tarmen, er årsakene ikke så klare, og behandlinger er hovedsakelig symptomatiske. Sannsynligvis er det beste rådet for den beste håndteringen av sykdommen å endre livsstil ved å ta et godt kosthold, ta vare på den fysiske helsen og kvitte seg med angstfaktorer, kanskje ved hjelp av en terapeut.

"


5 kommentarer

 • Jonathan Ottesen

  februar 7, 2021

  Irritable Bowl Syndrome (IBS): Min skjulte hemmelighet i 20 år. Så hemmelig at jeg ikke engang visste om det på ganske lang tid. Så de vanlige sykliske klisjene: Jeg går til Doc en dag for å klage på noen ekstreme BM-er, og vil du ikke vite det, klassisk IBS. Min bevissthet om dette har ført til utdannet aksept takket være en hjelpsom lege og litt taktisk googling. Nå er livet bedre.

  Svar
 • Gregers Kragh

  februar 7, 2021

  Hvem som helst kan få diaré fra en magefeil, eller være litt forstoppet etter å ha overgitt meg, men jeg har lidd av vekslende IBS med forstoppelse og diaré det meste av livet mitt, og bare i det siste har jeg klart å få det under noen former av kontroll. Leger har diagnostisert symptomene ved å behandle enten diaré eller forstoppelse, men ingen sa at de begge var en del av det samme problemet.

  Svar
 • Marc Gram

  februar 7, 2021

  Jeg er 25 og ble nylig diagnostisert med irritabel tarm etter å ha lidd av symptomer i ca 2 år. Jeg bestemte meg endelig for å gå til lege og begynne å få behandling, selv om jeg visste at det var litt flaut. Jeg oppfordrer alle som leser dette og som lider av IBS, til å gjøre det samme. Det vil forandre livet ditt !.

  Svar
 • Keld Damgaard

  februar 7, 2021

  Jeg er 32 og har lidd med IBS i omtrent 5 år. Symptomene mine begynte ikke før fødselen til datteren min i 2014. Det var ikke lenge etter å ha kommet meg fra fødsel, at jeg skjønte at det var et problem. Jeg gikk til primærlegen og diskuterte det med henne. Hun henviste meg deretter til en lege i gastrointestinale organer fordi hun sa at det kunne være en rekke ting. Under avtalen min med GI-spesialisten diskuterte han flere tester og prosedyrer han håpet å utføre for å utelukke andre mer alvorlige forhold. Disse testene ble utført, og han fortalte meg at de ikke viste noe. Diagnosen hans var IBS. Han sa at medisin kan hjelpe med å kontrollere det, men jeg trengte å følge en streng diett. Jeg klarte ikke å følge dietten gitt på grunn av manglende selvkontroll. Jeg så på alternativene for vekttapskirurgi. Jeg er omtrent seks måneder etter at jeg har gått ned fra vekttap, og symptomene mine er håndterbare.

  Svar
 • Asbjorn Brondum

  februar 10, 2021

  IBS kontrollerer livet mitt … det er endelig flott å kunne sette en merkelapp på den konstante smerten jeg føler hver dag, men det eliminerer ikke mitt behov for å være forsiktig med alt jeg spiser. Enten det er meieri eller egg eller gluten … IBS har begynt å kontrollere livet mitt og gleden jeg får av å spise fantastisk mat. Hvis jeg velger å ignorere det … øyeblikkelig magesmerter og diaré … Jeg er lei av å tilbringe timer hver dag på toalettet.

  Svar

Skriv et svar