Mental smertestillende: 50 hverdagslige ting du kan gjøre for å drive kronisk smertebehandling

Mennesker over hele verden opplever mer og mer smerter

Hvor Længe Varer Kronisk Smerte

Når vi eldes og begrenser vår fysiske aktivitet, har kroppene en tendens til å stramme seg opp og bli smertefulle når de brukes. Smertehåndtering er en voksende næring ettersom flere og flere opplever smerter. Smertehåndtering pleide å virkelig være en ting for kroniske smerter, som er utholdenheten av smerte i lenger enn en normal helbredelsesperiode. Typisk varer kroniske smerter i minst tre måneder og blir i noen tilfeller ødeleggende. Kroniske smerter er vanligvis forbundet med en underliggende medisinsk tilstand som leddgikt. Blant det danske samfunnet lever en av fem danske med kroniske smerter. Kroniske smerter er en av Danmarks vanligste årsaker for folk som besøker legen. De mer vanlige typene kroniske smerter er ryggsmerter, leddsmerter og hodepine. Det er sett at kroniske smerter påvirker mennesker i alle aldersgrupper, men det er spesielt vanlig blant personer 65 år og eldre, forekommer med en rate av hver tredje person i den aldersgruppen. Kroniske smerter er forstyrrende på en måte det kan forstyrre den daglige oppgaven som en person må utføre for å klare seg gjennom hele dagen, for eksempel ting som å gå.

Jo flere mennesker opplever kroniske smerter og søker behandling, jo mer lærer vi om hvordan vi skal håndtere og behandle smerter generelt

Kroniske smerter har ikke alltid en kur; derfor er det viktig at smertene styres for å gi den beste livskvaliteten. På grunn av det kroniske smerteproblemet i Danmark kostet det rundt 73,2 millioner av en økonomisk belastning. Denne økonomiske belastningen inkluderer attributter som tap av produktivitet, uformell helsehjelp og direkte kostnader til helsevesenet. Blant de danske innfødte som lever med kroniske smerter, oppgir omtrent 56 prosent av dem at de har begrensninger i dagliglivet, og av disse menneskene var 70 prosent av dem i yrkesaktiv alder. Den viktige delen med å leve med kronisk maling er å håndtere smertene. Vanligvis håndteres smertene med reseptbelagte medisiner.

Disse reseptbelagte medisinene har skapt en opioidkrise i Danmark

Det har vært enklere for allmennleger å foreskrive et opioid for å håndtere smerter, da folk er enige i dette alternativet, og det er veldig enkelt å foreskrive. I et forsøk på å kutte ned på foreskriving og overforbruk av opioider for å behandle smerte, vurderer vi å implementere et smertehåndteringsprogram som bedre vil trene allmennleger i å behandle smerter og hvordan de effektivt kan håndtere det. Det anslås at det vil koste rundt 45 millioner dollar å implementere et slikt program og trene, men det antas at det vil spare rundt 200 millioner i kostnadene forbundet med overdoser. Hos mennesker som opplever smerter og prøver å håndtere smertene ved bruk av opioider, er prognosen ikke lovende, da opioider er veldig tilsetningsfulle. Opioider er generelt ment å være foreskrevet i ekstreme tilfeller for å håndtere smerter, men vi ser at opioider blir foreskrevet til personer med milde smerter. Dette øker sjansen for at en person får en overdose.

For tiden har Danmark en betydelig rate av overdosedødsfall på grunn av overbeskrivelsen av opioider for å håndtere smerter

Årsaken til disse dødsfallene er sterkt relatert til reseptbelagte opioidforbruk. Opioidavhengighet og overforbruk er noe som fortsetter å øke blant alle aldersgrupper, men spesielt de yngre voksne. Med dette i tankene håper Danmark å implementere tre prosjekter innen en fireårs tidsramme som vil målrette forbrukernes bevissthet og utdanning for mennesker om effektiv håndtering av smerte. For å hjelpe med smertebehandling må folk også vurdere den fysiske aktivitetstilnærmingen. Hvis folk konstant ligger i sengen og ikke er bevegelige, vil de ikke se en forbedring med smertene sine selv om reseptbelagte legemidler brukes. Sammen med utdannings- og bevissthetstilnærmingen, må folk forstå fordelene ved å holde seg aktive utenfor medisiner for å håndtere smertene sine. Smertehåndteringsindustrien har skapt en avhengighet blant folk på reseptbelagte opioider; med en annen medisinsk tilnærming, lurer tjenestemenn på om de kan endre tilsetningsstoffer til en bedre måte å forhindre smerter.


3 kommentarer

 • Thor Bech

  august 25, 2020

  I mange år har jeg hatt smerter i korsryggen. Jeg er klar over at jeg muligens kunne ha en slags kirurgi for å hjelpe, men jeg er ikke på det tidspunktet ennå. Jeg våkner med ryggsmerter og har det hele dagen, spesielt når jeg bøyer meg. Det er veldig vanskelig å leve med dette hele tiden.

  Svar
 • Frank Lauritzen

  august 27, 2020

  Jeg har en bipolar lidelse, og den regulerer humøret mitt fordi det fører til en økning i blodtrykket og hjerterytmen min. Det er så stresst til tider at jeg blir lunefull fordi reaksjonen får meg til å reagere vilt på ting jeg ikke kan kontrollere

  Svar
 • Viggo Skaarup

  august 27, 2020

  Jeg var sengeliggende i nesten 6 måneder mens jeg ble behandlet for halskreft. Siden den gang lider jeg av kroniske smerter i ryggen og nakken. Jeg prøvde flere smertestillende i tillegg til fysioterapi. Jeg blir vant til smertene i stedet for å klare det.

  Svar

Skriv et svar